Invoeren meer autoluwplus in de binnenstad

De Parkeertransitie, formeel onderdeel van het Mobiliteitsplan dat pas eind 2020 werd goedgekeurd, moest volgens het college in juni 2020 goedgekeurd worden, om invoering in 2021 mogelijk te maken, zie ook hier. De parkeertransitie houdt onder andere in dat de zuidwesthoek van de binnenstad op korte termijn autoluwplus gemaakt wordt; de bewoners mogen daar dan niet meer parkeren. Op termijn volgen Vrouwjuttenland en Verwersdijk-oostzijde tot Doelenplein, zie de gele gebieden in het plaatje boven het artikel. Het plaatje is afkomstig uit het Mobiliteitsplan. Het parkeren door de bewoners dient dan tegen hogere kosten plaats te vinden overwegend in de Prinsenhofgarage. Het autoluwplus maken heeft van gemeentewege inmiddels de misleidende naam “Project Ruimte in de Binnenstad” gekregen.

Gesprek met gemeente
In november 2021 heeft BBN samen met de belangenverenigingen OND en ZP een eerste gesprek gehad met de gemeente over het invoeren van autoluwplus in de zuidwesthoek van de binnenstad. In het gesprek hebben wij aangegeven dat er nog steeds geen goed kwantitatief overzicht is waaruit blijkt dat er voldoende ruimte is in de parkeergarages voor de auto’s van de bewoners in het te maken extra autoluwplusgebied. Dit overzicht is toegezegd. Het is van het grootste belang dat er een compleet plan met bijbehorende maatregelen gemaakt wordt, dat eerst echt afgestemd wordt met de bewoners ook in de omgeving van het extra autoluwplusgebied, voordat autoluwplus wordt ingevoerd. De invoering moet niet leiden tot een verkeersinfarct in de directe omgeving: er moet dus een verkeerscirculatieplan komen voor het gebied èn omgeving. Er moet verder een visie komen op het gebruik van de Gasthuisplaats. En er moet een camerasysteem voor toegangscontrole komen, waarbij de bestaande problemen met toegang tot autoluwplus eerst worden opgelost: aanvragen dagvergunning na afloop moet verdwijnen, en dagvergunning moet niet hele dag, maar slechts cumulatief een uur geldig zijn. En verder serieus werk maken van het creëren van fietsstallingsruimte en hiervoor niet de vrijkomende autoparkeerplaatsen gebruiken, dus geen ”blik voor blik”. De vrijkomende parkeervakken niet vullen met schaamgroen, plantenbakken, bankjes en ander gefrutsel, maar de vakken gewoon leeg laten en zeker niet gebruiken voor extra terrasruimte.

Update voor de raad
Het college heeft recent de raad geïnformeerd over het project, zie de link onder aan het artikel. Hierin staat onder het kopje Participatie: “Het resultaat van de eerste participatieronde is hiervoor beschreven en heeft geleid tot de beschreven aanpassingen in het project. Tijdens de geplande tweede participatieronde gaan we in gesprek met de verschillende belangenverenigingen, gevolgd door stadsgesprekken (Delft algemeen) en bewonersgesprekken (per straat in de Binnenstad). De resultaten van deze participatie-ronde worden verwerkt in het integrale definitieve inrichtingsplan van de openbare ruimte van het nieuwe autoluw-plus gebied.”

Naast de aangepaste planning beschrijft het stuk drie aanpassingen:

A) Strategie fietsparkeren Binnenstad: er is een fietsparkeerstrategie voor de binnenstad nodig om het fietsparkeren te verbeteren en daarmee de openbare ruimte aantrekkelijker te maken. In deze strategie wordt beschreven hoe de fietsparkeeropgave in de binnenstad wordt aangepakt voor de verschillende doelgroepen: bewoners- en bezoekersfietsparkeren. Deze strategie biedt concrete handvatten waar en wat we gaan doen om het fietsparkeren in goede banen te leiden en wie we daarvoor nodig hebben en is gedekt vanuit de adaptieve mobiliteitsagenda. De aanpak van fietsparkeren is randvoorwaardelijk voor de kwaliteitsimpuls. Deze strategie is breder dan het zuidwesten van de binnenstad.

B) Visie (inclusief kaders en criteria) Gasthuisplaats: er is een visie voor de Gasthuisplaats nodig zodat gewerkt kan gaan worden richting een beschreven wenselijk eindbeeld/eindsituatie. Bij het opstellen van deze visie moet rekening gehouden worden met diverse criteria waaronder archeologie, stedenbouwkundige inpassing, klimaatadaptatie en groen. Deze visie wordt gedekt vanuit de adaptieve mobiliteitsagenda.

C) Uitgewerkt conceptvoorstel herinrichtingsplan openbare ruimte nieuwe autoluw-plus gebied: voor de herinrichting van de openbare ruimte maken we inzichtelijk wat er moet gebeuren. Dit doen we in een plattegrond waarin de herinrichtingsprincipes op hoofdlijnen zijn weergeven. Hierbij gaan we uit van een integrale aanpak van gevel tot kade/gevel. Deze plattegrond geeft inzicht welke zaken randvoorwaardelijk zijn voor de inrichting, zodat het goede gesprek over de inrichting met de omgeving kan worden gevoerd in het participatietraject.

Het maken van een verkeerscirculatieplan, een kwantitatieve onderbouwing dat er voldoende parkeerruimte blijft en het werken aan betere regels over toegang tot autoluwplus missen we nog in dit lijstje.

Voor de raadsinformatie “Project Ruimte in de Binnenstad” klik hier.

Vergelijkbare berichten