Raad stemt in met Woonvisie
De Woonvisie 2016-2023 van het college heeft op 1 december de instemming gekregen van de raad. De lokale woningmarkt wordt hiermee in de komende jaren beter afgestemd op de vraag van woningzoekenden.
Het college wil meer woningen voor modale huurders realiseren en rekening houden met de toenemende behoefte van studenten, hoogopgeleide mensen en ouderen. De raad heeft ingestemd met een amendement voor meer levensloopbestendige woningen die niet alleen gelijkvloers, maar ook rollatordoorgankelijk zijn.
Het splitsen van woningen in studentenkamers (verkamering) zal worden beperkt door het invoeren van een omzettingsvergunning. Een motie om het verkameren van woningen via een quotum te beperken werd verworpen.
Met vier aangenomen moties heeft de raad extra aandacht gevraagd voor enkele beleidspunten in de Woonvisie:
- Ouderen: De raad vraagt om met ouderen, woningcorporaties en andere experts de vraag en innovaties bij elkaar te brengen. Het college moet ook met een plan van aanpak komen voor de toekomstige huisvesting van ouderen.
- Jongeren: Het college gaat met de corporaties overleggen en prestatieafspraken maken over nieuwe wooncomplexen met jongerencontracten.
- Kwaliteit: Het college wordt opgedragen om afspraken te maken met corporaties en private investeerders over het realiseren van een gewenste evenwichtige woningmix per wijk. De raad vraagt ook om jaarlijkse informatie over de aantallen sociale woningen en liberale huurwoningen.
- Niemand in de knel: Naast betaalbare woningen voor mensen met lage inkomens moeten er ook voldoende woningen beschikbaar zijn voor de doelgroep met een middeninkomen.
Het college zegt de diversiteit in de wijken te willen handhaven, maar wil hier nu geen percentages over vastleggen. Dit zal bepaald worden op het moment dat er daadwerkelijk overleg met de woningcorporaties plaatsvindt. De woonvisie geeft aan dat er sociale woningbouw in de binnenstad verkocht kan worden. Wij zijn voor de diversiteit in de binnenstad. Wij zijn bang dat als puntje bij paaltje komt de sociale woningbouw in ons gebied gewoon verkocht wordt aan de meest biedende. Wij weten ook niet hoe dit proces te monitoren is en indien nodig te kunnen bijsturen.
BBN is blij met de extra aandacht voor ouderenhuisvesting, zoals die via amendement in de woonvisie is terechtgekomen (het vervangen van 1-ster woningen (gelijkvloers) door 2-sterwoningen (rollatordoorgankelijk)) en ook met de motie waardoor er nog verder over gepraat gaat worden en een plan van aanpak komt. We zijn benieuwd naar dit vervolg, en willen hier graag over meedenken.
Reguleren van verkamering is een belangrijk punt voor de komende tijd, zeker ook in de binnenstad. We hopen op snelheid bij het regelen van de omzettingsvergunning. Nu het voorstel voor een quotum er niet is gekomen, denken we graag mee over een andere manier om te voorkomen dat in sommige straten het leefklimaat uit balans raakt.