Terrassen en de terraszonekaart

In 2013 is – na een lange periode van toenemende klachten uit de stad over wildgroei van terrassen (en terrasboten) in met name de binnenstad – een nieuw Uitvoeringsbeleid terrassen vastgesteld. Dit beleid heeft onder meer betrekking op waar in de openbare ruimte terrassen geplaatst kunnen worden en aan welke verdere voorwaarden daarbij voldaan moet worden. Hiervoor is een terraszonekaart1 vastgesteld, (zie hier) waarop zones in de binnenstad zijn aangegeven waar terrassen mogelijk zijn. Het beleid was de uitkomst van een zorgvuldig proces, waarbij o.l.v. een gemeentelijk projectleider (vrijwel) alle betrokken partijen gezamenlijk en in nauwe onderlinge samenwerking tot het aan de Raad voorgelegde voorstel voor een nieuw terrassenbeleid kwamen. Dit nieuwe beleid heeft geleid tot een aanzienlijke kwaliteitsverbetering van plaatsing, uitvoering, en uiterlijk van terrassen (incl. de terrasboten).

Kort na elkaar worden we recent in de binnenstad geconfronteerd met twee aanvragen voor een terras in de binnenstad waarbij de aanvrager een terras wenst te plaatsen buiten de aangegeven zones op de vastgestelde terraszonekaart. Tot onze verbazing is de eerste gevraagde vergunning inmiddels verleend, en in het tweede geval is het ambtelijk voorstel deels te vergunnen. In beide gevallen beargumenteert de gemeente haar (voorgenomen) besluit door een beroep te doen op de hardheidsclausule uit het Uitvoeringsbeleid terrassen.

Wij hebben hier grote en principiële bezwaren tegen. Het Uitvoeringsbeleid terrassen is zorgvuldig tot stand gekomen, in samenwerking met vele belanghebbenden; dat is ook de kracht van dit beleid. De hardheidsclausule wordt nu ten onrechte gebruikt om via een achterdeur de terraszonekaart te wijzigen als een recent gevestigde ondernemer een terras wil of een groter terras wil dan zijn voorganger. Dat zijn geen bijzondere omstandigheden. Dit gaat ten koste van een zorgvuldige en integrale belangenafweging.

Terrassen zijn van belang voor de leefkwaliteit qua gebruik en beleving en leveren een bijdrage aan de binnenstadseconomie. Maar er zijn veel meer claims op de openbare ruimte die alle een zorgvuldige afweging verdienen: de binnenstad kan best vol zijn. De openbare ruimte is tenslotte ‘van en voor’ iedereen. Vanzelfsprekend is het terrassenbeleid geen statisch beleid, en kunnen er ook o.i. overwegingen zijn de terraszonekaart op termijn op onderdelen aan te passen. Dat vraagt echter opnieuw een zorgvuldige procedure waarbij betrokken belangen bij de openbare ruimte worden afgewogen en ook alle belanghebbenden betrokken worden; de voor eind 2023 door de burgemeester aangekondigde optimalisatie kan zo’n moment zijn – we zien hier ook relevante raakvlakken met het gemeentelijk project ‘Ruimte in de binnenstad’. Een tijdige evaluatie van het Uitvoeringsbeleid terrassen 2015 moet wat ons betreft daaraan vooraf gaan. Als belangenverenigingen verlenen we hier, net als in 2012/2014, graag onze medewerking aan.

We hebben samen met OND en Zuidpoort en CBS de raad daarom verzocht de portefeuillehouder er op aan te spreken dat de hardheidsclausule uit het Uitvoeringsbeleid terrassen niet wordt gebruikt om vooruit te lopen op een voorgenomen optimalisatie van het beleid eind 2023, en vast te leggen dat ook de geplande optimalisatie in 2023 wederom met deelname van alle belanghebbende organisaties zal plaats vinden.

Voor de gezamenlijke brief, zie hier.

Vergelijkbare berichten