Bijvangst administratie op orde krijgen
Sinds juni 2019 onderzoekt de gemeente op locatie of de gegevens van de Basisregistratie Personen, de BRP, kloppen. Doel: onvolkomenheden checken en verhelpen. Er blijkt ook veel bijvangst te zijn.
Legitimatie
Jan Langendoen is één van de twee controleurs die de BRP op orde brengen. “Op landelijk niveau worden datagegevens van verschillende systemen aan elkaar gekoppeld. Daar rollen adressen uit waarvan de gegevens niet matchen. Wij krijgen een overzicht van Delftse adressen die ter plekke onderzoek vergen. Eerst gaan we digitaal factchecken: hoeveel mensen staan ingeschreven, wat is de oppervlakte van de woningen, dat soort zaken. Houden we er vraagtekens bij, dan gaan we op huisbezoek. We hebben altijd een legitimatiebewijs bij ons. Goed als mensen daarom vragen.”
Ogen en oren
Tijdens het huisbezoek vragen de controleurs wie er wonen. “En als we binnen zijn, kijken we ook naar andere zaken. Zoals: hoe staat het met de bouwkundige veiligheid, is het pand verkamerd of worden kamers verhuurd aan toeristen, zijn er brandblussers en rookmelders, is er achterstallig onderhoud, is er sprake van vereenzaming of vervuiling? We zijn daarmee ook de ogen en oren voor andere instanties. Voor Meldpunt Bezorgd! of Delft Support bijvoorbeeld, of voor collega’s die gaan over veilig wonen. En we kunnen bewoners wegwijs maken als de huisbaas het pand verwaarloost.”
Bijvangst
Het is mooi dat het op orde brengen van de BRP zoveel extra’s oplevert. Vanuit BBN verwachten we een duidelijke bijdrage aan het in goede banen leiden van verkamering en AirBnB met de daarbij behorende brandveiligheid.
Bovenstaande tekst is ontleend aan de Stadkrant Delft van 1 maart 2020. Zie ook het filmpje van de gemeente Delft, klik hier.