Graag een weloverdachte en evenwichtige aanpak van het woningtekort
Sinds een paar jaar trekken de bewoners belangenverenigingen in Delft samen op wanneer het een onderwerp betreft dat alle raakt. Dit doen zij in het Delfts Overleg Bewoners Belangenverenigingen (DOBB). Het overleg is indertijd ontstaan om meer invloed te hebben op de toen in wording zijnde Woonvisie 2023 – 2028. Het aandachtsgebied is inmiddels ruimer en richt zich op wonen in het algemeen. BBN is een van de deelnemende belangenverenigingen.
Motie Nu ingrijpen op woningtekort voor jongeren en studenten
In de gemeenteraadvergadering van 17 oktober is de Woonmonitor2024 besproken. De gemeente Delft publiceert periodiek een woonmonitor waarin inzicht wordt gegeven in de woontevredenheid, nieuwbouwplannen en de ontwikkelingen op de Delftse woningmarkt. De monitor wordt ook gebruikt om doelstellingen zoals die vastgelegd zijn in de Woonvisie 2023-2028 te monitoren. Wij hebben de woonwonitor al eerder besproken, zie ook hier . Bij de bespreking van de woonmonitor in de gemeenteraad werden twee moties aangenomen. De eerste, “Nu ingrijpen op woningtekort voor jongeren en studenten”, pleit voor snelle actie voor meer woonruimte voor studenten en jongeren. Het DOBB heeft per brief op de motie gereageerd richting het college en de gemeenteraad. Het DOBB geeft in de samenvatting van de brief aan:
“Vanuit het DOBB is met belangstelling kennisgenomen van deze motie: het voorstel raakt alle inwoners van Delft, huidige en toekomstige. Zoals het woonbeleid samen met de stad is gemaakt, zien wij dat ook graag voor mogelijke aanscherping of bijsturing van het woonbeleid en de uitvoering ervan: betrek inwoners van Del hierbij. Bewonersorganisaties kunnen en willen hierbij een rol spelen
We pleiten voor een gedegen analyse van de woningnood onder studenten en jongeren en steunen de wens voor een concreet actieplan voor de versnelling van de bouw van en transformatie tot studentenwoningen en het verkennen van mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting. Wij zijn voorstander van bouwen op de campus om de afhankelijkheid van de (particuliere beleggers)markt te verminderen; daarnaast zien wij transformatie van bestaande (bedrijfs)gebouwen als één van de oplossingsrichtingen. We zien de noodzaak tot versnelling overigens niet alleen bij woningen voor jongeren en studenten, maar ook bij andere doelgroepen in het woonbeleid zoals senioren.
Nadrukkelijk merken wij op dat het voor alle doelgroepen erg moeilijk is om aan een passende woning in Del te komen. Dit geldt zowel voor senioren als gezinnen, jongeren of studenten. Het bevoordelen van een specifieke groep ten opzichte van andere groepen, kan ten koste gaan van andere woningzoekenden.
Bij het meer benutten van de bestaande woonvoorraad voor studenten en jongeren plaatsen wij kanttekeningen. Woningvorming (verkamering, splitsing) kan leiden tot negatieve effecten op de leefbaarheid en effecten zoals hogere huren en kortdurende verhuur. Bewonersorganisaties maken zich zorgen over deze negatieve effecten en benadrukken dat vergaande marktwerking heft geleid tot een verslechtering van de situatie voor bewoners. De invoering van goede regelgeving en betere toewijzing van kamers voor studenten wordt door ons voorgesteld, evenals verbetering van het systeem voor bemiddeling en toewijzing van huisvesting. Versoepeling van de regels voor verkamering wijzen we af.”
De gemeenteraad heeft de brief doorgeleid naar het college.
Motie Versterking inzet Woonbeleid voor Betaalbare en Sociale Woningbouw
Bij de behandeling van de woonmonitor werd nog een twee motie in stemming gebracht en wel “Versterking inzet Woonbeleid voor Betaalbare en Sociale Woningbouw”. In deze motie wordt het college gevraagd scenario’s en maatregelen te ontwikkelen en voor te leggen aan de raad, gericht op het realiseren van bij de woonvisie vastgestelde ambities van 33% sociale huur, 67% betaalbare nieuwbouw en passende woningen voor verschillende doelgroepen op de lange termijn. Hierbij samen te werken met woningcorporaties en projectontwikkelaars om tot concrete, haalbare en duurzame oplossingen te kamen voor de woningnood in Delft. Deze scenario’s zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor de kadernota in 2025 aan de raad te presenteren. De motie werd aangenomen met maar een tegen stemmende partij en wel de VVD. Wij zijn heel benieuwd naar de uitkomst van deze motie.
Voor de motie “Nu ingrijpen op woningtekort voor jongeren en studenten klik hier
Voor de hele reactie van het Delfts Overleg Bewoners Belangenverenigingen op de motie “Nu ingrijpen op woningtekort voor jongeren en studenten” klik hier.