Nieuwe boom in Doelentuin geplant

Tijdens de storm vorig voorjaar zijn diverse bomen in onze buurt omgewaaid, waaronder een Hollandse linde – ‘Tilia x europaea’- in de Doelentuin, zie hier. Vandaag is er ter vervanging een nieuwe boom geplant, een honingboom. Over deze boom hebben wij de volgende informatie gevonden.

De honingboom (Styphnolobium japonicum, synoniem Sophora japonica) is een boom uit de vlinderbloemenfamilie. In Nederland wordt de boom gebruikt in brede straten en in parken; hij lijkt wel iets op de robina. De soort komt van nature voor in China en Korea. In Japan is de soort veel aangeplant bij tempels en op begraafplaatsen. In 1747 werden de eerste zaden door een Franse jezuïet naar le Jardin des Plantes in Parijs gestuurd.

De honingboom kan vijftien tot twintig meter hoog worden. De boom heeft een brede, ronde, open kroon en een grijsgroene schors, waarin door de diktegroei op latere leeftijd scheuren ontstaan. De twijgen zijn donkergroen, evenals de enkele jaren oude takken. Het samengestelde blad is tot vijfentwintig centimeter lang en bestaat uit zeven tot zeventien eironde tot elliptische, geelgroene blaadjes.

De boom begint pas te bloeien na tien tot vijftien jaar. De boom bloeit in augustus en september. De bloemen zijn roomwit tot roomgeel van kleur. De bloemen staan in grote pluimen van circa dertig centimeter. Als de boom in volle bloei staat is de gehele boom bedekt met pluimen. Hoe warmer de zomer hoe rijker de bloei. Wegens de vele nectar is de boom geliefd bij bijen en vlinders. De vrucht is een vijf tot acht centimeter lange, tussen de zaden ingesnoerde grijze peul. Door de vorm van de peulen wordt de honingboom ook wel snoerboom genoemd. De bladeren blijven in de herfst lang aan de boom hangen en verkleuren nauwelijks. De honingboom is sterk en heeft weinig last van ziekten en plagen. Soms komt taksterfte voor.

(foto: Frie Van Grunderbeeck / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)) 

Vergelijkbare berichten