Requiem voor de eendenkorf

De populatie wilde eenden gaat achteruit, zeker in de stad. Om tegenwicht te bieden plaatsen we in 2018 met toestemming van het hoogheemraadschap Delfland 6 eendenkorven. Lees hier. De eendenkorven werden geplaatst in de gracht aan het Rietveld, de Vlamingstraat en de Gasthuislaan.

Helaas werkt niet alles zoals gehoopt! We hebben geen eenden gezien die de korven gebruikten als ideale woon- en broedplek. Vorig jaar werden we wel met twee eenden geconfronteerd die met een stuk of 13 kleintjes de gracht onveilig maakten. Aan de korf hadden ze echter geen boodschap. In de tussentijd zagen we een van de korven, namelijk een aan het Rietveld, steeds verder naar beneden zakken. Bij het reguliere grachtenpeil hield deze woning het niet meer droog. Net als veel woningen langs de gracht is dat niet goed voor de constructie. De korf raakte in verval.

Afgelopen weekend hebben we het huis dan ook onbewoonbaar moeten verklaren, en de korf op het droge gehaald. Avalex zal hem naar zijn laatste rustplaats begeleiden. Ook aan de Vlamingstraat is een korf in zijn laatste levensfase en alleen nog maar geschikt voor gewichtsloze eenden.

korf

Nog steeds hopen we in de andere korven op verliefde eenden. Want hoe mooi is het als juist ook de binnenstad een bijdrage kan leveren aan de natuur van en de biodiversiteit in de regio.

korf

geplaatst op
16 juli 2021
Tags: