Geslaagde excursie Lakennijverheid

De lakennijverheid was gevestigd in het noordoosten van de stad, gescheiden van de bierbrouwerijen in het westen. Lakennijverheid was erg vervuilend en voor bier was schoon water nodig. Langs de Verwersdijk, waar de wol gewassen en geverfd werd, liepen we richting Voldersgracht waar het ‘vollen’ plaatsvond. Hierbij wordt de wol in grote bakken gedaan en aangevuld met o.a. urine.

Door het weefsel met voeten aan te stampen en daarna te rollen komen de vezels in beweging en vormen een vaste structuur. De wollen lakens werden daarna op houten stellages gedroogd: de lakenramen.

In het begin gebeurde dit op Raam en Lakenraam. Later werd het drogen verplaatst naar de Raamstraat.

Naast alle interessante verhalen over de lakennijverheid vertelde Wim ons ook allerlei andere wetenswaardigheden, die we hier niet gaan opnoemen (daarvoor hadden jullie mee kunnen gaan met de excursie ). De excursie die bijna twee uur duurde heeft ons veel nieuwe informatie over de geschiedenis van de buurt opgeleverd.

Al met al was het een heel interessante en geslaagde excursie, met heel veel enthousiasme door Wim van Leeuwen begeleid.

geplaatst op
29 oktober 2023