Feestavond 5 jaar vereniging BBN

In 2019 is het op 3 december precies vijf jaar geleden dat vanuit het Bewonersplatform Binnenstad Noord de Belangenvereniging Binnenstad Noord is opgericht. De ingestelde lustrumcommissie organiseerde op 9 november een feestavond voor de leden, bij de voorbereiding, de uitvoering en het opruimen geholpen door verschillende andere vrijwilligers uit de vereniging.

Veel leden kozen de route naar het Voorhuis; met maar liefst zo’n 90 personen was het druk. Verschillende leden hadden taart gebakken in diverse soorten en smaken. En dat betekende direct al smullen bij de ontvangst.

Dat smullen ging door. De lustrumcommissie had een prima programma in elkaar gezet. Ceremoniemeester Frans Geerlink gaf nadat hij het bestuur van de vereniging en de lustrumcommissie had voorgesteld, als eerste het woord aan de voorzitter van BBN. Joop Gravesteijn, die op zijn beurt allereerst zijn dank uitsprak aan het vele verzette werk door de lustrumcommissie Marlies Heesen, Malinda Twaalfhoven, Stef Breukel en Frans Geerlink.

lustrumcie

Joop voerde ons aan de hand van historische plaatjes terug naar de jaren zestig, waar het plan was ontstaan een deel van de binnenstad plat te gooien om een doorgaande route te realiseren tussen Sebastiaansbrug en Reineveltbrug, en een parkeergarage in wat nu de Doelentuin is geworden. Dat werd ‘m niet, naar zorgde wel tot samenwerking tussen allerlei bewoners. Uit die initiatieven is de voorloper van BBN, het bewonersplatform binnenstad noord ontstaan. 

voorzitter

Dat binnenstad noord een geweldig gebied is om te wonen, onderstreepte singer-songwriter en buurtgenoot Fred van Geest met een prachtig lied over binnenstad noord, met als titel Wees Blij, geïnspireerd op de tekst op de muur bij het Doelenplein. Zier onderaan dit verslag de songtekst, en we hopen dat er nog een gelegenheid komt opnieuw van dit lied te kunnen genieten.

wees blij

Door omstandigheden kon de spreker over het Narrow House project niet optreden, maar dat werd meer dan goed gemaakt door een prachtige verhalenverteller, Dick Stammes, die niet voor niets ook stadsgids in Delft is. Hij nam ons met kennis voor veel details mee naar de verre geschiedenis en de ontwikkeling en totstandkoming van ons land, zoals de Unie van Dordrecht van 1572 met uitgangspunten die nu vanzelfsprekend zijn zoals geloofsvrijheid en vrijheid van meningsuiting, het koninkrijk en de stad Delft, tweede bierstad van Nederland. Hij vertelde over de rijkdom door de VOC waar de stad dankzij de geregelde directe toegang tot de zee onderdeel van kon zijn, en schetste onder meer de ontwikkeling van Willem van Oranje tot Amalia. En natuurlijk niet zonder het vierendelen van Balthasar Gerards.

Stammes

Na een korte pauze was de dansvloer voor theatergroep Radost die met 7 dansers een prachtige choreografie met veel waaiers en in kleurrijke kostuums neerzette op een Koreaans lied.

radost

En na Radost trad het recent opgerichte BBN buurtkoor, dat wekelijks op dinsdagochtend in het Rietveld plezier beleeft aan het samen zingen onder leiding van Marlies Huitink, op. In hun optreden een door koorlid Janneke Zomervrucht gemaakt lied op de muziek van Let it be, lees onderaan dit verslag de tekst.

buurtkoor

Na het officiële programma was het nog lang onrustig, zoals dat dan heet. Buurtgenoten konden onder het genot van - deels door buurtgenoten gemaakte - hapjes en een drankje (waar we flink gesponsord zijn door Wines & Whiskies van de Voldersgracht), en met op de achtergrond muziek van (op) Van de zenuwen gezellig met elkaar verder praten over binnenstad noord en alle andere belangrijke en onbelangrijke zaken van het leven.

band

geplaatst op
16 november 2019