Buurtactiviteit: excursie Lakenindustrie

Op zondagmiddag 8 oktober organiseren we een stadswandeling over de Lakenindustrie. 

Enkele straten in onze buurt hebben namen die herinneren aan de vroegere lakennijverheid. Die was gevestigd in het noordoosten van Delft, gescheiden van de talloze bierbrouwerijen in het westen. Gescheiden, want lakennijverheid is erg vervuilend en voor bier had men uiteraard schoon water nodig.

De wol werd gewassen en geverfd aan de Verwersdijk. Het spinnen en weven leverde geen vuil op, maar het vollen vond alleen plaats aan de Voldersgracht. Wat ‘vollen’ is hoort u tijdens de rondleiding.

De wollen lakens werden daarna gedroogd op houten stellages: de lakenramen. De namen van de Raam en de Lakenraam verwijzen daar naar. Ook in de Gouden Eeuw is de lakenindustrie naast de bierproductie nog van groot belang, al wordt ze overvleugeld door de plateelbakkerijen die Delftsblauw maken.

Tijdens de rondleiding maakt u kennis met deze belangrijke nijverheid, u hoort over zwarte bladzijden uit de geschiedenis van lakenfabriekjes, uitbuiting van weeskinderen, interessante details over de kostbare wollen kleding, over uitdraagsters, lakenloodjes, ware verhalen maar ook over fake-news uit de zeventiende eeuw.

De rondleiding zal gegeven worden door Dhr. Wim van Leeuwen en start om 13.00 uur. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Opgave is verplicht via info@binnenstadnoord.nl voor 1 oktober. Deelname is gratis. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Nadere informatie over de startplaats ontvangt u via de mail.

(het schilderij boven dit artikel is van Isaac Claesz van Swanenburg)

 

geplaatst op
13 september 2023