WAT TE DOEN BIJ OVERLAST en misstanden?

Overlast melden

Wat doen bij overlast?

Je bent allesbehalve de enige gebruiker van de binnenstad, en dat brengt met zich mee dat je soms last kan hebben van andere gebruikers. Daarom gelden er ook allerlei spelregels. Helaas houdt niet iedereen zich daar aan! Ook kan overlast komen door bepaalde technische problemen, bijvoorbeeld straatverlichting die kapot is. Of door bepaalde dieren.

Is er sprake van overlast, dan is het belangrijk hier een melding van te doen, naast het zo mogelijk in gesprek te gaan met de overlastgever.

Melden is belangrijk:
Voor u, uw buren en andere belanghebbenden: Om een oplossing voor de overlast en de misstanden te krijgen. En soms ook om uw ongenoegen op te heffen en gevoelens van onrecht weg te nemen.
Voor de gemeente en de politie: Om de problemen in de stad te vernemen en om deze op te kunnen lossen en om potentiële problemen te voorzien. De gemeente en de politie houden registratie van de meldingen bij. De gemeente neemt op vele gebieden pas actie na melding door de burger. Daarbij wordt vaak, naar onze mening ten onrechte, de stelling gehanteerd: ‘geen melding betekent dat er geen probleem is’.
Voor de gemeenteraad: Op basis van de geregistreerde meldingen kan deze de gemeente controleren of indien nodig meer geld ter beschikking stellen voor een onderwerp.

Wij hebben de verschillende mogelijkheden om overlast en misstanden te kunnen melden voor u op een rijtje gezet.

Heeft u positieve of negatieve ervaringen met de aanpak van overlast, meld het ons via het contactformulier.

Heeft u last van een horecabedrijf of een evenement? Meld uw klacht bij het Meldpunt Overlast. Gaat het om een u via een bewonersbrief aangekondigd evenement of festiviteit? Neem dan in principe eerst contact op met de organisator via het telefoonnummer in de bewonersbrief. Is er structureel sprake van geluidsoverlast? Dan kunt u ook een melding doen bij de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) (zie onder tab milieu).


Meldpunt Overlast
Het Meldpunt Overlast is een gemeenschappelijk initiatief van de gemeente, politie, horeca en bewoners uit 2015, zie hier. De melding gaat per telefoon via nummer 0900 8844, dit is het algemene politienummer. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.
De politie van Delft valt onder de Regionale Eenheid Den Haag. Via het telefoonnummer 0900 8844, komt u terecht in de meldkamer van de Eenheid Den Haag. Het kan daardoor gebeuren dat u spreekt met iemand die de Delftse situatie niet goed kent. Indien nodig moet u aandringen op registratie van de klacht. Alleen zo kan de gemeente er later op handelen, en wordt duidelijk of er sprake is van een patroon.
Natuurlijk kunt u ook een melding doen over een evenement waarvoor door de gemeente een vergunning is afgegeven. U bepaalt of u hinder heeft, niet de in de vergunning opgenomen geluidsnormen. Bovendien, dat er een vergunning is verleend wil helaas nog niet zeggen, dat de organisator of de exploitant binnen de voorwaarden van de vergunning blijft.

Wat gebeurt er met uw melding?
Afhankelijk van uw melding en de beschikbare capaciteit zal de politie direct naar de locatie gaan om de overlast vast te stellen en zo nodig te stoppen. De politie kan geen geluidsmetingen uitvoeren. En kan daarom ook niet formeel een overtreding van deze normen vaststellen. De politie kan wel vaststellen of men zich aan de vergunde tijden van een evenement of incidentele festiviteit houdt. In alle gevallen wordt de melding wel in beschouwing genomen door de gemeente bij de evaluatie van het evenement en zal de melding betrokken worden bij een volgende aanvraag voor het evenement of bij een nieuwe aanvraag door de organisator(en). Op horecabedrijven waar veel klachten over worden gedaan, wordt gericht actie ondernemen. Hier wordt ook verantwoording over afgelegd naar de initiatiefnemers van het meldpunt, waaronder dus de bewonersbelangenorganisaties.

Geluidsmeting
Met een app op je mobiele telefoon kan je zelf een indicatieve meting van het geluid doen; let er wel op dat je de meting op de juiste plaats doet (zie verder).
In de Delftse binnenstad hangt een aantal geluidsmeters, die permanent de geluidbelasting meten, zowel de dB(A) waarden als de dB(C) waarden, de bastonen. Ook die meters hangen niet op de ‘dichtstbijzijnde geluidsgevoelige gevel’, misschien verder weg, misschien dichterbij, maar de meters geven een belangrijke indicatie. Zie hieronder een voorbeeld van de meter op het Doelenplein op Bevrijdingsdag.

Jaarlijks wordt voor een aantal evenementen waarvan een grote geluidsproductie wordt verwacht van te voren door de gemeente bepaald dat er tijdens het evenement een controle geluidsmeting wordt uitgevoerd. Deze metingen worden in opdracht van de gemeente uitgevoerd door de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). Veel grote evenementen worden jaarlijks herhaald. De beslissing voor een controle geluidsmeting wordt mede bepaald door de klachten en de evaluatie van het jaar daarvoor. Daarom is het altijd verstandig een melding bij overlast te doen. Helpt de melding niet voor nu, dan wel voor een volgende keer.
Bij structurele overlast door een horecabedrijf kan ook een rechtstreekse melding bij ODH verstandig zijn. ODH komt dan langs om geluidsmetingen te doen. Zie hieronder onder de groene knop ‘milieu’ hoe ODH te bereiken.

Geluidsnormen
De geluidsnormen die gelden voor ‘inrichtingen’ zijn opgenomen in het Omgevingsplan van Delft (afkomstig uit het Activiteitenbesluit).
De geluidsbelasting op de gevel van een geluidsgevoelig object, bijvoorbeeld een woning, mag niet meer bedragen dan 50 dB(A) overdag, 45dB(A), ‘s-avonds (van 19 – 23 uur) en 40 dB(A) ‘s-nachts (tussen 23 uur en 7 uur). Het gaat dan om het zogenaamde langtijdgemiddelde beoordelingsniveau. Binnen, in een geluidsgevoelige ruimte (bijvoorbeeld de slaapkamer) van een in- of aanpandig gebouw mag de geluidsbelasting niet meer zijn dan 35 dB(A), 30 dB(A) resp. 25 dB(A).

Heeft u last van geluid van horecabedrijven? Houd dan rekening met het volgende.
Bij de geluidsbelasting stelt het stemgeluid van bezoekers op een terras niet mee. Dat is frustrerend, want vaak zorgt dat later op de avond als iedereen harder gaat praten voor de meeste overlast.
Maar er gelden drie uitzonderingen, waarbij ook het stemgeluid van de bezoekers op het terras binnen de geluidsnormen moet blijven. 1Als een terras op een binnenterrein ligt, telt het stemgeluid wel mee. Ook als het terras overdekt is telt dit mee. En tenslotte ook als er terrasverwarming op het terras is, telt het stemgeluid van bezoekers mee.
Wordt er muziek gemaakt op het terras, dan telt dit mee, tenzij het om akoestische muziek gaat. Muziek vanuit geluidsboxen binnen of buiten telt gewoon mee.
Dat zelfde geldt voor geluid door installaties en geluid vanuit binnen (keuken, stemgeluid van bezoekers binnen, etc.).

Soms gelden er strengere geluidsnormen voor een specifiek horecabedrijf. Dan zijn er maatwerkvoorschriften gegeven, bijvoorbeeld bij het toestaan van een horecabedrijf in een woongebied. In BBN-gebied is de Buccaneer hier een voorbeeld van.

Geluidsnormen bij festiviteiten en evenementen
Bij festiviteiten en evenementen mogen organisatoren meer geluid produceren dan normaal volgens het Omgevingsplan (gebaseerd op het voormalige Activiteitenbesluit) is toegestaan. Daarom gelden er regels, over onder meer de maximaal toegestane hoeveelheid geluid, de tijdsduur, afhankelijk van de locatie het maximum aantal per jaar en de communicatie naar omwonenden. De regels hangen af van de soort activiteit; er zijn vijf smaken: collectieve festiviteiten (op een aangewezen dag overal mogelijk, bijvoorbeeld Bevrijdingsdag), incidentele festiviteiten (maximale aantal is bepaald door puntensysteem), groot evenement, middelgroot evenement en klein evenement (zie voor deze drie de locatieprofielen).

Zie onderstaande tabel voor meer informatie.

^de Apv van Delft wijkt af van de tekst op de website, en spreekt over eens in de 4 weken en hanteert 75dB(A) als maximale geluidsbelasting.

Woonoverlast – overlast van buren of buurtgenoten – kan het woongenot behoorlijk onder druk zetten. Iedereen kan overlast veroorzaken, in Delft zien we overlast ook geregeld rond panden die bewoond worden door ‘passanten’, mensen die er tijdelijk wonen of verblijven en minder binding met de buurt hebben en soms een afwijkend leefpatroon hebben. Het betreft dan vaak verkamerde panden, panden in de toeristische verhuur, short stay panden en panden die opgedeeld zijn in kleine woningen die al dan niet gemeubileerd verhuurd worden.

Wat mag wel en wat mag niet?
In het Burgerlijk Wetboek zijn in artikel 5.37 enkele grenzen aangegeven aan wat je je buren mag aandoen. Volgens dit artikel mag een eigenaar van een erf niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 van het burgerlijk wetboek onrechtmatig is, aan eigenaren van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.
Tot op zekere hoogte is hinder toegestaan en zal je die moeten ondergaan; pas als de hinder zo ernstig is dat deze niet meer ‘gewoon’ is, zijn er mogelijkheden juridisch op te treden. Het gaat om situaties van onrechtmatige hinder. Of de hinder onrechtmatig is, is in algemene zin niet zo makkelijk vast te stellen. De ernst en de duur van de hinder, de veroorzaakte schade, de feitelijke situatie (plaatselijke omstandigheden) zijn dan relevant. In de binnenstad zal hinder minder snel onrechtmatig zijn dan in een rustige buitenwijk.

Zie ook de tekst op de gemeentelijke website over wat je van goede buren mag verwachten, zie hier.

Wat is er aan te doen?
Allereerst degene die overlast veroorzaakt hier op aanspreken. Dat kan altijd; de hinder hoeft daarvoor niet onrechtmatig te zijn. Dat aanspreken kunt u alleen doen, maar ook met andere buurtgenoten die de overlast ook ervaren.

Overdag kunt u ook de gemeente bellen op telefoonnummer 14015. Is er ernstige overlast? Bel dan op het moment zelf de politie op 0900 8844. Wanneer de agent merkt dat er overlast is volgt er een waarschuwing of boete. De agent kan ook de apparatuur in beslag nemen.

U kunt proberen met de betrokkenen afspraken te maken, om verdere overlast te voorkomen. Dat kan samen met andere buurtgenoten. Er zijn goede voorbeelden van omwonenden die zo bijvoorbeeld met bewoners van een studentenhuis onderling afspraken hebben gemaakt om overlast tegen te gaan. Komt u er onderling niet uit, dan kan mediation helpen. Zie ook hier.

Afspraken kunnen bijvoorbeeld gaan over gedrag (geen blaffende hond alleen thuislaten, geen barbecue in de tuin, fietsen worden binnen geparkeerd), over tijdstippen waarop bepaalde activiteiten kunnen plaatsvinden, bijvoorbeeld oefenen op een drumstel alleen tweede helft van de middag, na 22 uur stil in tuin en op dakterras, etc. Maar ook over technische maatregelen: aanbrengen van vloerisolatie, wijziging opstelplek van machines (bv wasmachines), van muziekboxen, bij draaien van muziek de ramen en deuren dicht, etc.

Geven degenen die zorgen voor overlast niet thuis en kent u de eigenaar? Dan is het ook mogelijk deze erop aan te spreken. Is het een huis onder beheer van een Delftse studentenvereniging, dan kunt u ook contact opnemen met het bestuur van de betreffende vereniging

Wat te doen als overlast blijft doorgaan?
Het is belangrijk de overlast goed te documenteren, dus feitelijk te noteren wanneer er wat gebeurt, waar u overlast van ervaart en – als aan de orde – hoe er gereageerd wordt als u er iets van zegt. U kan ook bijvoorbeeld een opname maken van het geluid waar u hinder van ervaart of foto’s.

Woont u in een appartement waar een vereniging van eigenaren actief is, dan kan de vereniging misschien optreden tegen de overlast.

Woont u in een huurpand, dan ligt er ook een verantwoordelijkheid voor uw verhuurder in verband met uw woongenot, dus die kunt u hier op aanspreken.

Per 1 november 2017 is er in Delft, als onderdeel van het beleid rond verkamering, het meldpunt woonoverlast ingesteld. U kunt daar alle vormen van woonoverlast melden, niet alleen overlast door studentenbewoning. Klik hier voor dat meldpunt. De meldingen geven een beeld waar er overlast wordt ervaren. Dit gebruikt de gemeente om de aanpak van woonoverlast te verbeteren en voor het beoordelen van aanvragen voor een omzettingsvergunning of een woningvormingsvergunning. De gemeente gaat niet direct met individuele meldingen aan de slag. Bij herhaalde overlast heeft de gemeente wel mogelijkheden om interventies te plegen. Maar door het melden documenteert u ook de overlast. Het si dan ook van groot belang om meldingen te doen.

Sinds de wet woonoverlast in werking is getreden, kan de burgemeester ingrijpen bij ernstige overlast of overlast die steeds terugkomt. Bijvoorbeeld in de vorm van een tijdelijk verbod om een terrein te betreden. Of een dwangsom voor elke dag dat de overlast doorgaat. Zowel de huurder / gebruiker als ook de eigenaar van het pand kan zo worden aangemaand tot actie. Dat is een zwaar middel dat niet snel zal worden ingezet, maar kan in extreme situaties van structurele overlast en wanneer al het andere al geprobeerd is nieuwe mogelijkheden bieden.

Bij ernstige overlast kunt u ook contact opnemen met de politie via 0900-8844. Via dit nummer kunt u ook in contact komen met de wijkagent, vaak kan de wijkagent ook een bemiddelende poging doen. Ook de gemeente kan helpen met mediation.

Tenslotte kunt u ook naar de civiele rechter, en hem vragen de buren te laten stoppen met de overlast; daarvoor moet u dan een advocaat in de arm nemen. Inwoners van Delft kunnen ook gebruik maken van de Regelrechter (zie hier) dit is een heel stuk goedkoper (€43,50 per partij) dan een volledige juridische procedure. Voorwaarde is wel dat beide partijen instemmen met een uitspraak van de wijkrechter. De uitspraak is bindend.

Zie ook deze flyer van de gemeente Delft.

Voor melding met betrekking tot de openbare veiligheid kunt u de politie bellen. Hiervoor bestaan twee telefoonnummers, elk met een ander doel:

  • 112 bij spoed of heterdaad; het gaat dan om spoedeisende hulp bij direct levensbedreigende situaties of wanneer u verdacht gedrag signaleert of getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld na een verkeersongeluk, bij brand of wanneer iemand inbreekt. 
  • 0900 8844 voor niet spoedeisende of levensbedreigend situaties zoals verkeerd geparkeerde auto;s, burenruzie, geluidsoverlast buren, baldadig gedrag of geluidsoverlast brommers.

Op de site www.politie.nl komt u via de knoppen Mijn Buurt en Wijkagenten terecht bij de wijkagenten van de binnenstad. Via een contactformulier kunt u aan hun een vraag stellen. U kunt natuurlijk ook altijd een agent op straat aanspreken.

Alle zaken die niet in orde zijn in de openbare ruimte zoals kapotte lantarenpaal, gat in de weg of een fietswrak kunt u melden op de site van de gemeente bij Melding Openbare Ruimte.
Als u melding doet kunt u kiezen uit allerlei onderwerpen. Als u uw melding niet kwijt kan bij een van de gegeven onderwerpen, dan kunt u deze kwijt bij Overig. Hierbij kun u denken aan naast ondergrondse containers geplaatst (grof)vuil.

Voor de melding kunt u inloggen via uw DigiD of BSN of door zelf uw gegevens in te vullen (laatste optie).

Uw melding wordt alleen tijdens kantooruren gelezen. Kan uw melding in verband met gevaar of ernstige overlast niet tot de volgende werkdag wachten? Neem dan contact op met de politie, zie hierboven bij Openbare Veiligheid
Voor een Melding Openbare Ruimte klik hier

Bij de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) kunt u terecht met meldingen en milieu klachten over bedrijven (dus ook horecabedrijven). Milieu klachten gaan bijvoorbeeld over geluid, geur, bodem- of luchtverontreiniging. De ODH controleert dan of het bedrijf zich aan de milieuregels houdt.

Melden kunt u als volgt:

  • Een spoedeisende klacht meldt u via T 0888 333 555. Dit telefoonnummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar
  • Een niet-spoedeisende klacht kunt u melden via het meldingsformulier overlast op de site van ODH, klik hier
  • Let op: incidentele horeca geluidsoverlast moet gemeld worden bij het Meldpunt Overlast, zie hierboven onder horeca en evenementen