Kleuren van Delft op de waaier
In 2011 organiseerde wethouder Junius de 1e Netwerkbijeenkomst voor actieve burgers van Delft. Zij vroeg de aanwezigen met elkaar goeie ideeen te bedenken voor de stad. Op die bijeenkomst ontstond het Kleurenlab. Het lab bestond uit drie personen uit onze wijk: Thea Boon, Els Kemper en Marijke Faber. Daarnaast uit Sjirk Haaksma en (tijdelijk) Pieter de Ruyter.
Het Kleurenlab wilde de kleuren van de huizen in de Binnenstad verbeteren. Grachtengroen en créme werd erg saai gevonden. Het lab bezocht Dordrecht en Leiden, daar hadden ze al een kleurenwaaier, en er waren al veel huizen in die kleuren geschilderd. In Dordrecht, waar ze al vanaf 1993 met de kleuren van de binnenstad bezig zijn, werd het lab verteld dat grachtengroen en créme geen historische kleuren zijn maar in 1940 door de Gemeente Amsterdam verplicht werden gesteld omdat die het sterkst waren. Deze verordening gold alleen voor Amsterdam maar is in heel Nederland in de steden nagevolgd.
Vanuit het lab is onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke kleuren van Delft op oude schilderijen van Delft zoals van Vermeer en Pieter de Hoogh. Pieter de Ruyter had al veel onderzoek gedaan op oude panden door het afkrabben van de vele lagen verf om te te zien wat de onderste lagen zijn. Sjirk Haaksma heeft contact gelegd met stadsbouwmeester Wytze Parijn voor ondersteuning en later kwam ook Monumentenzorg erbij. Alle mooi geschilderde panden zijn gefotografeerd. Daaruit is het idee ontstaan om naast de oude kleuren ook moderne kleuren te gebruiken omdat die vaak verrassend mooi combineren met oude architectuur. Tot de 18e eeuw had men de beschikking over een beperkt aantal natuurlijke kleuren, daarna zijn er veel chemische bijgekomen.

Het lab heeft kleurdeskundigen aangetrokken. Zij hebben de opdracht gekregen om een virtueel beeld te maken van een stuk van de Oude Delft (zie voorkant waaier en hierboven) en de noordkant van de Kolk. De bedoeling was te laten zien hoe een stuk van de stad kan veranderen als je alle huizen qua kleur op elkaar afstemd. Daarnaast kregen zij opdracht om voor het Jongenshuis en tuinhuis en Oude Delft 225 een kleurontwerp te maken. Beide zijn inmiddels gerealiseerd.
Dit alles heeft geleid tot een kleurenwaaier van 60 kleuren. Sommige lenen zich goed voor grote oppervlakken zoals muren, andere zijn geschikter voor kozijnen of deuren. Dit staat achterop de kleur vermeld, en wordt door Monumentenzorg verder verfijnd. De kleurenwaaier is bedoeld als handreiking. De kleuren zijn niet verplicht, maar geven een richting aan. Monumentenzorg informeert u graag over de mogelijkheden. De kleurenwaaier is te koop bij verfhandel Verbeek op de Beestenmarkt.
Het lab heeft een website gemaakt waarop iedereen kan spelen met de 60 kleuren door zelf een huis in te kleuren. Ook is er informatie over Monumentenzorg, over de kleuren, er staan voorbeeldhuizen op, en welke huizen en schilderijen onze inspiratie zijn geweest. Zie: www.kleurenvandelft.nl