Het Warmteplan Delft is goedgekeurd, de uitvoering kan starten
Volgens het Klimaatakkoord moeten alle huizen en gebouwen in Nederland in 2050 van het aardgas af zijn met een tussenstap van 20% in 2030. Hiervoor moeten alternatieve wijzen van verwarmen en warmwatervoorziening worden gerealiseerd. Om dit te bereiken heeft Delft een energietransitieplan, genaamd Warmteplan Delft 2021, opgesteld. Het plan geeft per buurt aan wat de beste oplossing is op basis van technische mogelijkheden en kosten. De keuze gaat tussen de drie hoofdrichtingen namelijk warmtenet, all-electric en duurzaam gas. Uitgangspunt bij de berekeningen is dat op termijn alle huizen en gebouwen geïsoleerd worden op het niveau van energielabel C.
Niet alle wijken kunnen tegelijk aangepakt worden; daarom is er in het plan een volgorde bepaald. Dit is gedaan op basis van criteria zoals te bereiken CO2-reductie, betaalbaarheid, meekoppelkansen met gepande werkzaamheden als vervanging riolering of gasnet, aantal gebouweigenaren ofwel % sociale woningbouw, tijdstip beschikbaar komen hernieuwbaar gas. Op bladzijde 53 van het warmteplan, zie de link onderaan dit artikel, staat de aldus bepaalde volgorde van alle Delftse buurten.
Het warmte-uitvoeringsplan
Voordat een wijk daadwerkelijk van het gas af gaat wordt een warmte-uitvoeringsplan gemaakt. Er wordt eerst een zogenaamd ‘buurtpaspoort gemaakt’. Dat paspoort geeft een compleet beeld van de buurt. Het is een verdiepingsslag op het beeld van de buurt dat in het Warmteplan is geschetst. Dit betreft de technische staat van de huizen en sociale – en sociaaleconomische kenmerken, zoals veiligheidsbeleving, sociale cohesie, buurtinitiatieven, financiële draagkracht van inwoners van de buurt en bewustzijn over duurzaamheid. Tevens worden de overige plannen van de gemeente Delft in de buurt in kaart gebracht om inzichtelijk te maken waar kansen liggen om aan te sluiten op lopende plannen. Tevens wordt bezien wat de wensen van de bewoners zijn. Het geheel wordt omgezet in een concept warmte-uitvoeringsplan dat voor akkoord voorgelegd wordt aan de gemeenteraad. Het opstellen van het warmte-uitvoeringsplan tot en met het akkoord zal ongeveer twee jaar in beslag nemen. Vervolgens zijn er naar schatting acht jaar nodig voor het afronden van de daadwerkelijke uitvoering. In 2022 wordt gestart met de eerste twee warmte-uitvoeringsplannen.
Wat betekent dit voor het BBN-gebied?
Voor de meeste buurten in de binnenstad is hernieuwbaar gas de voorziene oplossing, de buurten met lichtblauw aangegeven in het kaartje boven het artikel. Hernieuwbaar gas (biogas of waterstof) komt echter naar verwachting pas na 2040 in voldoende hoeveelheid beschikbaar. Vandaar dat deze buurten pas als laatste van Delft, dus na 2040 daadwerkelijk van het aardgas af zullen gaan. De buurt Centrum-Noord, het deel van het centrum ten noorden van de Kantoorgracht, die gelabeld is met all-electric zal mogelijk wat eerder van het gas af gaan. Bij het opstellen van de uitvoeringsplannen wordt zoals hierboven reeds gezegd in detail naar de eigenschappen van de buurt gekeken. Dat kan betekenen dat er binnen een buurt meerdere oplossingen toegepast gaan worden. De woningen rond het Schuttersveld zijn nieuw en goed geisoleerd, dat maakt voor deze woningen de optie all-electric wellicht aantrekkelijker dan de nu voor de hele buurt Centrum-Oost gedachte oplossing hernieuwbaar gas. Voor de buurt Centrum-Noord is in het wamteplan all- electric als meest waarschijnlijke aangeven. De oudere woningen langs de Nieuwe Plantage en het Konijngsplein zijn mogelijk niet voldoende te isoleren om de hiervoor benodigde isolatiegraad te bereiken, waardoor hernieuwbaar gas daar wellicht een betere oplossing is.
Behandeling van het warmteplan in de raad
Het warmteplan geeft voor de meeste buurten in de binnenstad als beste alternatief hernieuwbaargas eventueel in combinatie met een luchtwarmtepomp. Luchtwarmtepompen kunnen flinke geluidsoverlast geven, wij hebben daarom gevraagd om een nader onderzoek naar de effecten en mogelijk oplosssingen bij luchtwarmtepompen, zie ook onze eerdere berichtgeving hierover. Bij de behandeling in de raad vroegen de fracties van CDA en SP de wethouder om het nader onderzoek in 2022 uit te voeren, wat deze ook toe zei. Hier zijn wij heel blij mee.
Tot 2030 komt pas 20% van de woningen aan bod. Om het verduurzamen van de overige 80% van de huishoudens alvast te stimuleren dienden STIP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en CDA de motie Stimuleer verduurzaming met groene leges in. Volgens de indieners van de motie kan een korting op de leges bij vergunningen die worden aangevraagd om vastgoed te verduurzamen een financiële prikkel geven die verduurzaming stimuleert. De motie werd met steun van de VVD aangenomen. Hart voor Delft, Onafhankelijk Delft, PvdA en SP stemden tegen. Het college moet volgens de motie bij de nieuwe legesverordening van de Omgevingswet met een voorstel komen voor duurzame leges. Het voorstel Warmteplan Delft 2021 werd, op Onafhankelijk Delft en Hart voor Delft na, gesteund door alle raadsfracties.
Voor het Warmteplan Delft 2021 klik hier.