Verhuurlocaties deeltweewielers in de binnenstad
Sinds 1 oktober vorig jaar is het aanbieden van deelscooters en deelfietsen in de openbare ruimte alleen toegestaan met een vergunning. Er zijn twee aanbieder met een vergunning. Dit zijn Go Sharing met elektrische scooters en elektrische deelfietsen en Check met alleen met elektrische scooters. Aan deze vergunning zijn voorwaarden verbonden. Zo mogen er in de hele binnenstad geen deeltweewielers ter verhuur aangeboden worden, met uitzondering van de Paardenmarkt, Nieuwe Langendijk, het gedeelte van het Vesteplein gelegen tussen de Zuidwal en Asvest en de oostzijde van de Westvest ter hoogte van huisnummers 143 en 305. Zie de witte plekken op het prentje boven dit artikel. In de ring rond de binnenstad mogen tweewielers alleen ter verhuur aangeboden worden op een beperkt aantal vaste plaatsen. Daarbuiten mogen de rijwielen overal aangeboden worden, het zogenaamde free-floating principe.
De aanduiding van de verhuurlocaties
Op de vier locaties in de binnenstad waar de deeltweewielers voor verhuur aangeboden mogen worden staat niet door middel van borden of markering in de bestrating de stallingsplek zelf aangegeven. Naar aanleiding van een vraag uit de vereniging hebben wij bij de gemeente nagevraagd waar precies op die locaties mag worden geparkeerd. Daarbij hebben wij het voorstel gedaan dit ook aan te geven op een kaartje op de gemeentewebsite. Wij kregen daarop het volgende antwoord.
Het parkeren van de deelscooter/deelfiets mag overal op de Paardenmarkt en de Nieuwe Langendijk. Wel is het uitgangspunt dat het parkeren niet voor verkeersonveilige situaties zorgt. Voor het Vesteplein is het toegestaan op het gedeelte tussen de Zuidwal en Asvest. Het klopt dat er geen bebording staat. Het zijn virtuele plekken, dat houdt in dat de gebruiker in de app ziet waar hij of zij kan parkeren. De plekken kunnen ook weer gemakkelijk wijzigen als wij met de aanbieders om tafel zitten. We zitten nog in de fase waarin we de locaties monitoren. Als het na een tijdje niet werkt, wordt de locatie weer iets aangepast. Hierdoor laat ik nog geen kaart op de website plaatsen omdat deze locaties niet hard zijn. Daarbij werken we nog niet met vaste vakken/plekken. Een virtuele hub is een klein gebied waar je de voertuigen kunt achterlaten, dit is geen nauwkeurig vak of iets dergelijks. Uiteindelijk willen we wel naar fysieke hubs toe, waarbij je duidelijk kunt zien met bebording of markering dat het een hub is. Maar zo ver zijn we helaas nog niet.
Overlast melden
Als u last heeft van fout geparkeerde deelscooters of -fietsen, bijvoorbeeld omdat de doorgang op het trottoir versperd is of te smal is om te passeren (met rolstoel/rollator of anderszins), omdat ze de toegang tot een woning of winkel blokkeren dan kunt u dit rechtstreeks melden bij GO Sharing en Check. Zij horen binnen 12 uur op een melding te reageren. U kunt een melding doen via de chatfunctie in de app. Of via de volgende contactgegevens:
- Voor GO Sharing: 085 – 902 29 02, mail: info@GO-Sharing.nl
- voor Check: 085 – 888 10 41, mail: support@ridecheck.app
Zoals hierboven aangegeven zijn de parkeerlocaties in de binnenstad nog niet definitief en vindt op dit moment monitoring door de gemeente plaats. Dit maakt het melden van overlast nog belangrijker. Naast melden bij GO Sharing of Check is het belangrijk ook te melden bij de gemeente via melden overlast parkeren, zie hier, want alleen dan weet de gemeente dat er iets niet goed gaat met het parkeren van de deeltweewielers en er actie nodig is naar de vergunninghouder.