In memoriam twee monumentale bomen

n de Stadkrant stond de kapvergunninsgaanvraag voor twee monumentale bomen in onze buurt. De eerste is voor een aesculus hippocastanum ofwel een witte paardenkastanje. Hij staat in de Doelentuin ter hoogte van Schutterstraat 17, zie ook de foto boven dit artikel. De witte paardenkastanje komt oorspronkelijk uit de Balkan. Deze boom is op veel plekken over de wereld aangeplant omdat hij een mooi uiterlijk heeft. Helaas zijn in tegenstelling tot de tamme kastanjebomen de kastanjes van deze witte paardenkastanjeboom niet eetbaar voor de mens. Veel dieren en insecten vinden deze kastanjes wel smakelijk. Een bekende witte paardenkastanjeboom is de boom uit de tuin van Anne Frank. Anne schrijft erover in het ‘Het Achterhuis’. Zij mocht niet naar buiten. Ze keek uit op de kastanjeboom in de tuin, hierdoor verlangde ze ernaar weer naar buiten te kunnen. Deze enorme witte paardenkastanjeboom die Anne Frank zag, bleef tot 2010 staan maar toen waaide hij om tijdens een storm. Er zijn stekken van deze boom op verschillende plekken in Nederland geplant zodat de herinnering aan Anne Frank blijft voortbestaan.

De andere aanvraag betreft een aesculus x carnea ofwel een rode kastanje. Hij staat in het plantsoen aan de Nieuwe Plantage tegenover huisnummer 25, zie ook de foto hierboven  De rode paardenkastanje is een kruising tussen de witte paardenkastanje en de rode pavia (aesculus pavia) uit Noord-Amerika. Om de sierwaarde wordt de boom veel aangeplant in parken en tuinen. De boom blijft wat kleiner dan de witte kastanje. De dichte kroon zorgt voor diepe schaduw. Het licht glanzende, tegenoverstaande blad is min of meer geplooid en kan tot 15 cm in doorsnede uitgroeien. Het verschijnt vroeg in het voorjaar, en blijft lang aan de boom. De herfstkleur is geelbruin. Pas bij exemplaren van 8 tot 10 jaar oud verschijnen de opvallend gekleurde bloemen. Deze zijn rozerood en staan in 15 – 20 cm lange opstaande pluimen. Hij broeit later dan de witte paardenkastanje, omstreeks half mei.

De witte en de rode kastanje hebben een grote dichte kroon en geven daardoor veel schaduw. Zij dragen door hun schaduw goed bij aan het bestrijden van hittestress. Daarnaast zijn zij drachtboom voor bijen.

Beide bomen hebben de status van monumentale boom. De gemeente kan een boom de status van monumentale boom geven wanneer de boom minimaal 50 jaar oud is, de boom gezond is en naar verwachting nog minimaal 10 jaar zal leven, de boom bijzonder is door schoonheid, (cultuur)historie of zeldzaamheid, en de boom het karakter van de omgeving bepaalt. Monumentale bomen moeten bij kap vervangen worden door dezelfde soort boom.

Voor beide bomen is de kapvergunning aangevraagd wegens de slechte gezondheid van de boom. Bij de laatste boominspectie hebben de bomen een kapadvies gekregen. Beide soorten boom kunnen 100 à 200 jaar worden. De witte kastanje is geplant in 1948 en zal 75 jaar worden. De rode kastanje is geplant in 1950 en zal dus de leeftijd van 73 jaar bereiken. Het is jammer dat wij nu al afscheid moeten nemen van deze mooie bomen. Er zal echter herplant plaatsvinden met dezelfde soort boom. In de toekomst zullen er gezien de leeftijd van het bomenbestand vaker bomen gekapt moeten worden. Hierdoor zal het bomenbestand in de Doelentuin en langs de Nieuwe Plantage successievelijk worden vernieuwd, zodat het totaalbeeld zal blijven bestaan en wij daarvan kunnen blijven genieten.

Wilt u meer weten over het Delftse bomenbestand of de exacte plek van de twee bomen willen opzoeken ( de witte paardenkastanje heeft het ID nr. 36.326 en de rode paardenkastanje heeft het ID nr. 36.131) klik dan hier.

Vergelijkbare berichten