Duurzaamheid en geluidsoverlast

Op diverse plekken in Delft hangen billboards waarmee de bewoners worden opgeroepen mee te praten over ‘Delft wordt aardgasvrij’ via delft.nl/aardgasvrij. Op deze plek op de gemeentesite staat bij Vragenlijst warmteplan: “Wilt u meedenken over het warmteplan? Vul dan de vragenlijst in.” Dezelfde vragenlijst is uitgezet onder de deelnemers aan het Delfts Internet Panel (DIP).

In het Delftse warmteplan staat hoe de stad op een duurzame manier kan worden verwarmd. Dus zonder aardgas, kolen of olie. Er is een aantal mogelijkheden die per wijk of buurt verschillen. Hoe oud zijn de woningen en bedrijven? Staan er flats of vrijstaande woningen? Is er in de buurt een warmtebron? Het plan laat ook zien welke buurten tot 2030 van het aardgas af kunnen. Het warmteplan is zomer volgend jaar klaar. Daarna stelt de gemeenteraad het plan vast. Wij vinden het een goed idee om de bewoners meer bij het opstellen van het warmteplan te betrekken en adviseren daarom de vragenlijst in te vullen. 

De vragen gaan over hoe u tegen de energietransitie aankijkt en in hoeverre uw huis al is verduurzaamd. Een van de vragen luidt “Welke maatregelen heeft u (of de vorige eigenaar) al toegepast om uw woning duurzamer te maken?”. Naast mogelijkheden als vloerisolatie en dubbelglas kan ook geluidsisolatie worden aangeklikt. Bij de vervolgvraag “Wat wilt u de komende tien jaar nog aanpassen in uw woning? wordt weer de mogelijkheid van geluidsisolatie gegeven. De vragenlijst geeft niet aan of het gaat om geluidsisolatie tussen woningen of geluidsisolatie van de buitengevel. Wij vermoeden dat geluidsisolatie van de buitengevel wordt bedoeld. Geluidsisolatie op zich heeft echter niets met duurzaamheid te maken.

Een van de alternatieven voor de verwarming van huizen is het toepassen van een warmtepomp. Vanuit de gemeente gezien is dit voor de binnenstad een aantrekkelijker alternatief dan stadverwarming. Welswaar is hiervoor een noodzakelijke verzwaring van het electriciteitsnet nodig, maar die lijkt makkelijker en goedkoper dan de aanleg van een warmtenet, zeker in de binnenstad met weinig ruimte in de ondergrond voor leidingen.

Naast het probleem van ruimtebeslag in huis kunnen warmtepompen echter ook geluidsoverlast geven in de omgeving. Is dat de reden van de vraag over het aanbrengen van geluidsisolatie? Veel huizen in de binnenstad zijn oud en hebben daardoor een slechte geluidsisolatie en staan dicht op elkaar. Dit is ook niet goed te verbeteren. Warmtepompen kunnen door hun geluidsproductie tot onleefbare geluidsoverlast leiden en zullen dus niet als dé alternatieve warmtevoorziening voor de binnenstad gekozen kunnen worden.

Aan het einde van de vragenlijst wordt de mogelijkheid geboden om opmerkingen of suggesties over het onderwerp te doen. Ons advies is om als u zich zorgen maakt over het geluidsaspect van warmtepompen in relatie tot de slechte geluidsisolatie van de oude huizen in de binnenstad, daar een opmerking over te maken.

Hoe onze binnenstadswoningen dan toch warm te krijgen, als er straks geen aardgas meer is? De eerste stap is het zo goed mogelijk isoleren van de huizen en alleen die ruimten te verwarmen waar je langer verblijft. De vele oude huizen in de binnenstad zijn echter nooit te isoleren tot het niveau van nieuwbouw of daar op gelijkend. Warmtepompen zullen bij dit soort huizen, naast het hiervoor genoemde geluidsprobleem, ook leiden tot een zeer hoge elektriciteitsrekening. Duurzaam gas (bio of waterstof) zijn zeer geschikt, maar daarvan zal naar verwachting te weinig beschikbaar komen. Daarom lijkt voor oude huizen een warmtenet de beste oplossing. BBN pleit er daarom voor om juist ook voor de binnenstad de optie warmtenet een serieuze kans te geven, dat overigens in navolging van de stadsbouwmeester (zie hier). 

Voor de webpagina Aardgasvrije wijken op de gemeentesite en de vragenlijst Warmteplan klik hier

Vergelijkbare berichten