Het soldatenbosje: een groene parel in de binnenstad

Het soldatenbosje is een bijzonder stukje binnenstad.  Door de huidige dichte begroeiing en de hoge bomenkruin is er een vochtige onderbegroeiing ontstaan, die ideaal is voor insecten en de daarop jagende vogels. Ook is het een prettige plek voor egels die toch al veel te lijden hebben in Delft. De met klimop begroeide bomen en het lage kreupelhout vormen een perfecte plek voor vogels om hun kroost groot te brengen. De boomkruiper, heggemus, winterkoning en Vlaamse Gaai worden regelmatig waargenomen. De hoge bomen vormen een mooie waarnemingsplek voor de Sperwer en Torenvalk. De zeldzame vleermuizen die o.a. wonen in de oude bibliotheek van de TU aan het Oostplantsoen vliegen ’s avonds door de bosjes op zoek naar voedsel. De vochtige ondergrond is aan het eind van de zomer de plek waar paddenstoelen tevoorschijn kunnen komen en niet door mensenvoeten worden vertrapt.

Het bosje is onderdeel van de Delftse ecologische structuur: het is onderdeel van een groene wig, waar het recreatiegebied van het Delftse Hout via de Tweemolentjeskade en het bosje de binnenstad in komt; daarmee is het een essentieel onderdeel van de Stad-Land verbinding naar het Delftse Hout.

Het bosje draagt ook bij aan de sfeer in de binnenstad.  De hoge bomen van de bossages aan beide zijden van het Oostplantsoen vormen een  prachtige kruinenboog waaronder het zomers heerlijk koel is. Nergens in de binnenstad van Delft fiets/wandel je onder een dicht boogvormig bladerdak. Nergens heb je direct langs het Rijn-Schiekanaal zo’n wilde groene oever.

Het rommelige karakter is mede de charme van het bosje, en draagt bij aan de ecologische waarde. Wat niet wegneemt dat enig onderhoud aan het bosje nodig is, om het ook op de langere termijn zijn kwaliteiten te laten behouden. De voorgenomen dunning lijkt in dit doel te passen. De vrij rigoureuze verwijdering van de onderbegroeiing die nu al heeft plaatsgevonden aan de Geerwegzijde baart wel tot zorgen (zie foto).

Gaat het nu hier om een beter uitzicht voor de nieuwe woning op het kanaal, of om een ingreep om het huidige karakter van het bosje te behouden?

Belangrijk voor BBN is dat het bosje zijn huidige speciale karakter houdt. Daar zullen we de gemeente, als eigenaar van het bosje, zo nodig ook op aanspreken.

Vergelijkbare berichten