IJs dankzij Koning Winter, niet dankzij STIP

Vele bewoners van de binnenstad en verder hebben er weer van genoten: ijs op de grachten van Delft. Het was onverwacht koud, zo aan het eind van februari.

“In de buurt” geeft alle credits aan STIP, en in het bijzonder de wethouder: “Lang niet  iedere gracht in Delft ligt dicht en is veilig om op te schaatsen, maar het Rietveld wel. Hoe dat komt? Wethouder Ferrie Förster heeft ervoor gezorgd dat daar de waterpompen uit staan en de sluizen dicht, zodat het ijs in de gracht zo goed mogelijk kan groeien. STIP, de partij van de wethouder, spreekt van ‘het Ferrie Vorst(er) effect’”. 
Michelle Corten zelf plaatst op 1 maart een tweet, met als tekst “Krakend ijs breekt niet De dag goed begonnen, door @stipdelft initiatief om water bij vriezen stil te zetten #schaatsen #delftsegrachten #delft

Nu gaat de gemeente niet over de sluisjes en waterpompen, maar het Hoogheemraadschap. Al bij het bestemmingsplan binnenstad in 2012 pleitte onze voorzitter voor het gebruik van de sluisjes voor het eerder dichtvriezen van Rietveld en Vlamingstraat. En op het RIS vinden we uit het pre Ferrie Förster tijdperk een verslag van het expertise platform water uit 2013, waar het idee van het sluiten van de kleppen t.b.v. schaatsen in de binnenstad wordt voorgesteld. Dus een beetje zelfingenomen is de claim van STIP wel. Maar goed, de verkiezingen komen eraan, denken we dan. We zijn blij dat ook STIP graag een goede ijsvloer wil.

Vreemder wordt het, als blijkt dat de sluisjes op Rietveld en Vlamingstraat dit jaar helemaal niet dicht zijn geweest. De STIP-wethouder bleek dus allesbehalve in control, en het vermeende STIP-initiatief is niet eens uitgevoerd. Het goede nieuws is dat Koning Winter zelve ingreep, en daarmee toch een mooie ijsvloer gaf voor vele Delftenaren, waaronder de lijsttrekker en wethouder van STIP. Die daarmee gelukkig in elk geval niet - letterlijk - door het ijs zijn gezakt. Nu gaat de wethouder niet voor een nieuwe termijn, want anders zouden we hem dringend willen vragen bij het college in te brengen dat er alsnog goede afspraken met het Hoogheemraadschap worden gemaakt.

ijs

geplaatst op
08 maart 2018