De heftige regenbui van 15 augustus baart ons grote zorgen
Op maandagavond 15 augustus was er een heftige regenbui. In een half uur viel ongeveer 45 mm regen. Het was een lokale bui die alleen viel in Delft en directe omgeving, zie het ook figuur met neerslaggegevens boven dit artikel. De weersverwachting gaf weliswaar de kans op heftige regenbuien aan, maar volgens de regenradars zouden de buien langs Delft gaan. Door de regenbui steeg het waterpeil in de grachten zodanig dat het water over de kademuur de straat opliep tot aan de huizen en op een aantal plaatsen de huizen zelf in. Via de putdeksels van de riolen stroomde rioolwater de straten op en dit mengde zich met het regenwater op straat, waarna het ook huizen is binnengedrongen.
Achtergronden van de wateroverlast
De grachten in ons gebied kunnen door middel van sluisjes worden afgesloten van de Schie. Dit om bij hoog water in de Schie te voorkomen dat het water in ons gebied over de lage kademuren heen stroomt. Bij verwachte hoge waterstand in de Schie als gevolg van regen worden de sluisje gesloten en wordt het waterpeil in de grachten met het gemaal bij de Duivelsgatbrug preventief 20 cm verlaagd. Dit verlagen wordt gedaan om extra berging van regenwater te hebben. Het water in de grachten en de sluisjes met het gemaal bij de Duivelsgatbrug vallen onder het beheer van het Hoogheemraadschap van Delfland (HHD). De sluisjes zijn maandag 15 augustus niet preventief gesloten en er heeft dus geen preventieve verlaging van het waterniveau in de grachten plaatsgevonden. Pas tijdens de bui zijn de sluisjes gesloten. Het HHD heeft naar aanleiding van vragen van ons dit bevestigd. Doordat er niet was voorgepompt was er niet voldoende berging voor de regen en het gemaal bij de Duivelsgatbrug kon het wateraanbod blijkbaar niet aan. Het gevolg was dat het grachtenwater over de kademuur liep. Er was ook geen reden om de sluisjes te sluiten omdat door de lokale bui het waterniveau in de Schie nauwelijks steeg. Dus juist door het sluiten van de sluisjes is de wateroverlast ontstaan. De bedieningsinstructie van de sluisjes is blijkbaar niet ingesteld op een situatie zoals die op 15 augustus.
De riolering valt onder het beheer van de gemeente Delft. Op diverse plaatsen in ons gebied ontstond wateroverlast doordat de riolering het regenwater niet kon verwerken. Een locatie was de Raam. De riolering kon het wateraanbod van de hoger gelegen Schutterstraat niet aan. Door de rioolputdeksels liep het water op straat en vervolgens een huis in. De Raam is al langer een probleemgebied en de gemeente heeft hier al eerder maatregelen getroffen, maar blijkbaar niet afdoende voor dit grote wateraanbod.
Klimaatadaptatiestrategie Delft

De gemeente Delft heeft in 2019 een klimaatadaptatiestrategie opgesteld. Op bladzijde 11 daarvan is een blauwe box opgenomen die hierboven wordt weergegeven. In deze box staat dat op 31 mei 2018 in Delft lokaal in korte tijd 47 mm regen viel. Volgens de toen heersende inzichten zou zo’n bui een herhalingstijd van 100 jaar hebben. In de box wordt ook de vraag gesteld kunnen we zulke buien door klimaatverandering vaker verwachten? Vier jaar later op 15 augustus 2022 viel in een half uur circa 45 mm neerslag; de herhalingstijd was dus niet 100, maar 4 jaar. Het antwoord is daardoor jammer genoeg: ja.
Zorgen
Dat klimaatverandering kan leiden tot meer lokale kortdurende buien met veel neerslag is gemeenzaam bekend. Het gebeuren van 15 augustus wijst ons erop dat het geen ver-van-onze-bed-show is, het kan ons in Delft dus ook overkomen. Wij, de bewoners van het gebied binnen de sluisjes (‘de badkuip”), zijn extra kwetsbaar voor zware regenbuien en dat baart ons grote zorgen.
Wij zijn blij dat de raadsleden Leon Hombergen en JanGeert van der Post van de PvdA schriftelijke vragen aan de gemeente Delft hebben gesteld naar aanleiding van de wateroverlast, waarbij zij in het bijzonder wijzen op het gebeurde in de binnenstad binnen de sluisjes. Zij vragen onder andere “Is het ook uw verwachting dat steeds vaker dergelijke intensieve plensbuien zullen optreden door klimaatverandering?” en “Denkt u dat klimaatverandering (extra) maatregelen nodig maakt om herhaling te voorkomen? Hoe is hierin de samenwerking met het Hoogheemraadschap opgezet?”. Inmiddels heeft de gemeente de vragen beantwoord, en wordt nog gewacht op antwoorden van Delfland: de gemeente geeft aan in gesprek te zijn en te wachten op afronding van het feitenrelaas.
Wij hopen dat de antwoorden zullen leiden tot een discussie in de raad en vervolgens tot maatregelen die onze zorgen zullen wegnemen.
Voor de Klimaatadaptatiestrategie Delft klik hier.