| |

Meerkoeten tragedie (met update)

De Rietveld meerkoetfamilie is niet meer. Deze zomer zag het ernaar uit dat er vijf jonge vogeltjes volwassen zouden worden, ruim een week geleden lagen er twee dood in het water, sinds gisteren liggen er twee te rotten op het nest. Een van de ouders lag sinds gisteravond dood op de wal en is vanmorgen afgevoerd. De andere ouder en het enige nog overgebleven jong zaten de hele nacht naast het nest, te zwak om er nog op te klimmen. Ze zijn door de vogelopvang opgehaald.

Hun oordeel is dat het waarschijnlijk botulisme als doodsoorzaak betreft, een wederkerend probleem voor het Rietveld. De waterkwaliteit van het Rietveld lijkt snel achteruit te gaan, plantengroei neemt zeer snel toe en het is nog niet eens erg warm geweest. Het water begint al te stinken. Dat wordt afzien de komende weken met hogere temperaturen.

Vanavond zijn er nieuwe koeten gesignaleerd rond het nest. Ze komen vanaf de Vrouwjuttenlandgracht en nemen het territorium over. Als ze hier blijven is te verwachten dat ze ook botulisme oplopen.

update 18 juli 2016

Van het Hoogheemraadschap een snelle actie n.a.v. onze mededeling en we krijgen het volgende bericht: “N.a.v. deze melding hebben we het water daar onderzocht: zuurstofgehalte is goed en botulisme lijkt niet aan de orde.” Doodsoorzaak lijkt dus niet de kwaliteit van het water.

update 2 18 juli 2016

In later contact met de vogelopvang wordt benadrukt dat de verschijnselen zeer zeker van botulisme zijn. De vogelopvang vermoedt dat het botulisme waarschijnlijk al uit de gracht is weggespoeld. Dat zou kunnen verklaren dat het Hoogheemraadschap niets meer vaststelt.

Volgens de vogelopvang is onlangs ook een eend uit de gracht gehaald met botulisme, die is nu aan de beterende hand. Misschien dat de dooie jonkies van enige tijd geleden dat opgepikt hebben en weer doorgegeven op het nest met het familiedrama als resultaat.

Inmiddels hebben twee nieuwe meerkoeten het nest gevonden (zie foto hieronder), maar liggen er nog twee besmette lijkjes op het nest. De vogelopvang benadrukt het belang dat deze snel verwijderd worden, zodat de nieuwe vogels niet ziek worden.

Maar wie is daar op aan te spreken? Je moet het water in. Via het gemeentelijke infonummer lukte het niet. Gelukkig was er een toevallig aanwezige opzichter van de gemeente, die Avalex heeft ingeseind. Nu maar hopen dat de nieuwe vogels niet ziek zijn.

Vergelijkbare berichten