Regeling voor het verhuren van deeltweewielers
De gemeenteraad heeft op 3 februari 2022 ingestemd met een wijziging van de Algemene plaatselijke verordening voor Delft waardoor het aanbieden van deeltweewielers in de openbare ruimtre alleen is toegestaan met een vergunning. Waar gaat het om? De mobikes kent iedereen, al lijkt het bedrijf ten onder gegaan. Nu actueel zijn Felyx en Go Sharing met de elektrische scooters.
In het Uitvoeringsbesluit Deeltweewielers 2022 staan de regels voor het verkrijgen van zo’n vergunning. Exploitanten kunnen een vergunning aanvragen voor het verhuren van fietsen, elektrische fietsen of elektrische (bijzondere) brom-/snorfietsen. Onder deze laatste categorie vallen ook goedgekeurde elektrische steps, zie hier.
Het aantal te verhuren voertuigen is beperkt tot 300 fietsen, 200 elektrische fietsen of 200 elektrische(bijzondere) brom-/snorfietsen. Het maximum aantal deeltweewielers per vergunning is 150 fietsen, 100 elektrische fietsen of 100 elektrische (bijzondere) brom-/snorfietsen. Een aanbieder komt in aanmerking voor maximaal één vergunning per categorie. Per categorie worden maximaal twee vergunningen verleend.
Anders dan in het “mobike-tijdperk”, staat de gemeente niet meer toe dat de fietsen overal worden achtergelaten. Zo mogen er in de hele binnenstad geen deeltweewielers ter verhuur aangeboden worden, met uitzondering van de Paardenmarkt, Nieuwe Langendijk, het gedeelte van het Vesteplein gelegen tussen de Zuidwal en Asvest en de oostzijde van de Westvest ter hoogte van huisnummers 143 en 305. Zie de witte plekken op het prentje boven dit artikel. In de ring rond de binnenstad mogen tweewielers alleen ter verhuur aangeboden worden op een beperkt aantal vaste plaatsen. Daarbuiten mogen de rijwielen overal aangeboden worden, het zogenaamde free-floating principe.
Bij de vergunningaanvraag moet een aanbieder een plan van aanpak overleggen met daarin onder andere welke maatregelen de aanbieder neemt om te voorkomen dat deeltweewielers clusteren op locaties. Welke maatregelen er worden genomen om overlast door hinderlijk of foutief gestalde voertuigen te voorkomen. En een klachtenplan waarin is beschreven hoe klachten kunnen worden ingediend. Hoe de indiener van de klacht op de hoogte wordt gesteld van de afhandeling, waarbij de beantwoording en afhandeling binnen 24 uur na ontvangst moet plaatsvinden.
Om toezicht te houden op de vergunningsvoorschriften levert de aanbieder ieder half jaar de volgende geanonimiseerde actuele informatie aan de gemeente:
- aantal actieve gebruikers in Delft
- gemiddeld gebruik van de deeltweewielers
- gemiddeld aantal kilometers per rit
- gemiddeld aantal ritten per dag
- locatie van herkomst en bestemming van de ritten
- locatie van stilstaande deeltweewielers en duur van stilstand
- aantal klachten
- aard van klachten
- afhandelingstijd van klachten
Een vergunning wordt verleend voor drie jaar. Naar verwachting worden de eerste vergunningen verleend in september dit jaar. De huidige actieve aanbieders vallen onder een overgangsregeling en mogen actief blijven tot 1 oktober van dit jaar. Als deze aanbieders geen vergunning krijgen, moeten zij hun deeltweewielers uiterlijk 30 september uit de openbare ruimte verwijderen.
Voor het gehele Uitvoeringsbesluit Deeltweewielers 2022 klik hier.