Doorspoelen grachten Delft in strijd tegen kroos
Teveel kroos in het water: het verstikt de grachten en zorgt voor sterfte onder vissen en stankoverlast. Maar hoe kom je er vanaf?
De beste manier om van kroos af te komen is het verminderen van de voedselrijkdom in het water. Dat betekent dat de hoeveelheid stikstof en fosfaat moet worden teruggedrongen. Dit is niet zo eenvoudig. Daarom wordt er in de praktijk vaak gekozen voor een oplossing die tijdelijk effect heeft, maar niet de oorzaak wegneemt.
De maatregel die het meest wordt gebruikt om kroosoverlast te verhelpen is het machinaal verwijderen van het kroos. Hierbij wordt het kroos met behulp van een kraan uit het water geschept en in containers afgevoerd. Een alternatief is het afvoeren van kroos door extra doorspoeling te creëren. Dit heeft het hoogheemraadschap beproefd in het noordelijk gedeelte van de binnenstad. Onderstaande tekst is afkomstig uit de nieuwsbrief van het hoogheemraadschap.
De proef om te proberen het kroos uit de Delfts grachten te halen is deels geslaagd. Het is gelukt het water met het kroos zo in beweging te krijgen dat het kroos zich op één punt verzamelt. Er is op die manier 20 kuub kroos uit het water verwijderd.
“De proef geeft inzicht in wat mogelijk is met een dergelijke aanpak”, aldus hoogheemraad Hans Middendorp. “Delfland wil meer werk maken van het terugdringen van voedingsstoffen in het water. Daarnaast ga ik met gemeenten verkennen of we meer kunnen doen aan kroos. De proef in Delft neem ik daarbij mee”.Op een aantal grachten lag zichtbaar minder kroos. Het was echter niet zinvol om door te gaan met de proef omdat de Schie rond Delft vol liep met kroos van elders. Voor al het kroos dat uit de binnenstad bij het gemaal werd verwijderd, zou nu aan de andere kant van Delft net zo veel kroos weer de binnenstad in worden getrokken. Helaas is het kroos dus niet weg. Doordat kroos met deze temperaturen hard aangroeit, liggen de meeste grachten weer vol.