Paddenstoelenpracht

Op zondag 20 november zijn we met een groep BBN leden, onder leiding van BBN lid en IVN natuurgids Hans Huisman, op paddenstoelenexcursie geweest in het Arboretum-Heempark van het Delftse Hout. Met windkracht 9 aan de kust, en vervaarlijk loeiende bomen – waardoor het geluid van de snelweg wat op de achtergrond werd gedrukt -, hebben we de weergoden getrotseerd en het park verkend, op zoek naar paddenstoelen.

Voor degenen die er nooit komen… het Arboretum-Heempark is het deel van de Delftse Hout dat achter de Papaver ligt, volgend jaar bestaat de tuin al weer 50 jaar. In de tuin tref je een deel aan met bomen uit de hele wereld maar wel op dezelfde breedtegraad voorkomend als Delft en een deel met biotopen, die men vroeger in de omgeving van Delft kon aantreffen. Een blauw gele paddenstoel kwamen we niet tegen, al is Ikea nadrukkelijk aanwezig, niet alleen door de jaarlijkse bijdrage aan het Heempark als onderdeel van de compensatie voor de uitbreiding, maar ook door de blauwe horizon.

Opmerkelijk hoeveel verschillende paddenstoelen we aantroffen, zo dicht bij de binnenstad en vrijwel langs de snelweg en op zo’n kleine oppervlakte. Wel tientallen soorten, waaronder zeldzame – aldus de kenner.

Zo vonden we een bekerzwam

bekerzwam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

en een gesteelde lakzwam:

lakzwam 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

judasoor:

gekraagde aardster 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

stobbezwammetjes:

Stobbezwammetjes 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met daartussen een elfenbankje:

elfenbankje 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gekraagde aardster:

aardster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

een berkenzwam:

berkenzwam 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

en een waaierkorstzwam:

waaierkorstzwam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

In het voorjaar zal het heempark weer andere schatten tonen. Wij zijn van plan dan terug te komen.

 

 

 

geplaatst op
27 november 2016