Hij bromt, gromt en knort van tevredenheid

Op de hoek Fortuinstraat en Raam zijn twee nieuwe ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Een voor papier en een voor restvuil. Deze containers zijn voorzien van een ondergrondse installatie om het ingeworpen afval samen te persen zodat er meer in de container kan en er zo minder vaak geleegd hoeft te worden.

In de nieuwe containers is ondergronds verticaal een grote vijzel aangebracht. Bij een gemaal wordt met een draaiende vijzel water omhoog gevoerd. In de perscontainer draait de vijzel de andere op en drukt zo het ingeworpen vuil in elkaar. Om verstoppingen te voorkomen mag het ingeworpen vuil niet te groot zijn. Daarom is de hoogte van de inwerpopening van de papiercontainer vijf cm minder dan bij de gewone papiercontainer. Bij de restvuil container is daarom de bak waar de vuilniszak in gedaan kan worden tien cm smaller, dus kleiner, gemaakt. Als er papier of een vuilniszak wordt ingeworpen gaat de vijzel draaien, dat is het gebrom dat u hoort. Als u dan de klep van de papiercontainer openduwt ziet u de vijzel draaien.

 
De nummers van de oude ondergrondse containers beginnen met de letter OOC (Ondergrondse OpslagContainer). De nummers van de nieuwe containers beginnen met POC (PersOpslagContainer). De nieuwe containers zijn voorzien van de mogelijkheid de container alleen door mensen die een pasje hebben te laten openen. Volgens Avalex zijn er (nog) geen plannen om hier gebruik van te maken.

geplaatst op
21 oktober 2023
Tags: