
Hout stoken in kachel of open haard vinden veel mensen gezellig, maar het kan ook overlast geven in de buurt. Hetzelfde geldt voor de barbecue in de zomer. EenVandaag benaderde recent alle Nederlandse gemeenten over het beleid ten aanzien van de luchtkwaliteit en particuliere houtstook. Van alle 342 gemeente hebben 162 gemeenten meegewerkt aan dat onderzoek. De helft van de deelnemende gemeente worstelt nu met de handhaving bij stookoverlast. Delft is een van deze gemeenten, zie 'We voelen ons belemmerd'
Delft geeft in de Stadskrant tips om overlast door houtstook te verminderen. Onderstaande tekst is uit de Stadkrant overgenomen.
"Hout stoken mag, maar denk aan de buren
Een houtvuur zorgt voor schadelijke stoffen in de lucht, zoals fijnstof. Dat is voor niemand gezond. Ongeveer een op de drie Nederlanders heeft last van houtstook. Dat varieert van geuroverlast en irritaties van ogen en luchtwegen tot het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er zelfs extra last van. Hout en houtskool stoken veroorzaakt ook schadelijke stoffen. Denk aan fijnstof, koolmonoxide en kankerverwekkende koolwaterstoffen, zogenaamde PAK’s. U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen in uw tuin verminderen door anders te stoken. Bijvoorbeeld door het gebruik van een elektrische barbecue. Nog beter is om helemaal niet met hout te stoken.
Stookwijzer en stookalert
Wilt u weten wanneer u uw open haart, vuurkorf of barbecue beter uit kunt laten? De website www.stookwijzer.nu geeft advies. Het advies is op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Het RIVM kan een stookalert afgeven. Het stookalert is een dringende oproep om geen hout te stoken, omdat de weersomstandigheden dan niet goed zijn. U kunt zich aanmelden voor het stookalert via www.rivm.nl/stookalert. U ontvangt een e-mail zodra er een stookalert is.
Tien tips voor minder overlast door hout stoken
De volgende tips helpen om minder overlast door hout stoken te geven
- Kijk eerst op www.stookwijzer.nu
- Gebruik alleen schoon hout dat goed is gedroogd
- Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout
- Gebruik brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen
- Gebruik een elektrische barbecue
- Lees goed de instructies van de kachel
- Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen
- Zorg voor volledige luchttoevoer
- Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open of zet een raampje open
- Controleer regelmatig of u goed stookt. Dus gelijkmatige gele vlammen en nauwelijks rook uit de schoorsteen."
En bij die tips hoort in een dichtbevolkte binnenstad waar de luchtkwaliteit al onder druk staat wat ons betreft nadrukkelijk ook: “Nog beter is om helemaal niet met hout te stoken”.