Gescheiden huisvuil inzamelen: graag ondergrondse containers
Delft streeft naar meer scheiden van huishoudelijk afval, “Het Nieuwe Inzamelen” (HNI) genoemd. Het streven is 100 kg restafval per inwoner per jaar en 75% afvalscheiding in 2022. Een belangrijke reden om te starten met HNI is de uiteindelijke kostenbesparing voor de afvalinzameling. De kosten voor inzamelen en verwerken van afval nemen al jaren toe. Deze stijging zal aanhouden en alleen maar groter worden door de extra verbrandingsbelasting op het verbranden van restafval. Door meer gescheiden in te zamelen en daarmee minder restafval, zullen de kosten niet verder toenemen en op termijn zelfs afnemen.
In 2018 is HNI ingevoerd in Harnaschpolder en in Hof van Delft. De eerste wijk is klein ( 1% van de Delftse huishoudens) en is ook qua woningtypen niet vergelijkbaar met de Binnenstad, de tweede is dat wel. Hof van Delft is een grote wijk en omvat 13% van de huishoudens van Delft. Het betreft een gemixte wijk met veel gestapelde bouw (50 % van de woningen) en smalle straten. Gestapelde bouw heeft weinig ruimte om afval op eigen terrein op te slaan, dus moeten er voorzieningen (veelal ondergrondse containers) worden geplaatst in de openbare ruimte, die in sommige buurten al niet zo groot is. De Binnenstad omvat 14 % van de huishoudens van Delft en kent ook veel gestapelde bouw (65%).
Uitkomst evaluatie
Een sorteeranalyse beschrijft welke fracties er in het restafval aanwezig zijn. Dus feitelijk wordt de inhoud van een aangeboden restcontainer bekeken. Een sorteeranalyse zegt iets over de scheidingsbereidheid van mensen en over de potentie van de milieuwinst die te behalen is. Hoe meer Overige fracties (en dus minder te hergebruiken fracties) in het restafval hoe beter. De evaluatie bevat een sorteeranalyse voor de wijk Hof van Delft, zie hieronder.

Uit de sorteeranalyse blijkt dat in de oude situatie de fracties Textiel + Glas + PMD + Herbruikbaar papier en karton totaal 30% van het restafval uitmaakten. In de nieuwe situatie is dat 24% . Deze fracties worden dus wat meer gescheiden. Er zit echter nog steeds veel GFT/GFE (groente-, fruit- en tuinafval/groente-, fruit- en etensresten) in het restafval. Dat is jammer omdat GFT/GFE een zware en relatief natte fractie is. Verbranden hiervan is duur door het grote gewicht, de hoeveelheid benodigde energie en de verbrandingsbelasting. Kortom hier is een grote winst te behalen, maar het is ook een grote uitdaging.
Het vervolg
Om het aantal kg restafval daadwerkelijk terug te brengen tot 100 kg noemt de evaluatie een aantal mogelijkheden:
HNI is oorspronkelijk bedacht voor grondgebonden woningen waar met minicontainers wordt ingezameld. Door de gescheiden grondstoffen (gescheiden afval = grondstof) aan huis op te halen, worden mensen gestimuleerd om te scheiden. Voor woningen zonder minicontainers is de afvalinzameling verder weg; of er is een containerruimte onderin de flat, of er zijn ondergrondse containers op straat. Door zowel inpandig als op straat complete milieuparkjes te maken, dus alle vier de fracties bij elkaar, is het voor mensen makkelijker om het afval gescheiden weg te brengen.
GFT/GFE is een fractie die elk huishouden makkelijk zou moeten kunnen inleveren. ’s Avonds na het koken en opruimen, wil je deze soms sterk ruikende fractie snel kwijt kunnen. Bij grondgebonden woningen is een minicontainer een goede voorziening om dichtbij huis deze fractie het huis uit te doen. Bij gestapelde- en hoogbouw is dit lastiger omdat de loopafstandnaar buiten altijd verder is dan je eigen voordeur. Het verspreiden van biozakken om het GFE in apart te houden en te vervoeren naar een container, is een mogelijkheid. Ook wordt er onderzoek gedaan naar meer innovatieve oplossingen, zoals bijvoorbeeld een vermaler in de gootsteen al of niet in combinatie met een composteerbak onderin een flat.
mening BBN
De binnenstad kent overwegend gestapelde bouw, Dat betekent dat bij het invoeren van HNI er meestal geen begane grond is om minicontainers buiten te zetten. Vanuit BBN maken wij ons daarom al een aantal jaren sterk om containerparkjes in de wijk te krijgen zodat eenieder op elk gewenst moment zijn gescheiden afval kwijt kan. Jammer genoeg wil de gemeente daar nog niet aan. De gemeente overweegt karretjes op straat of boten in de gracht waar de bewoners hun vuil kwijt kunnen. Als reden voor het niet willen plaatsen van ondergrondse containers wordt door de gemeente aangegeven dat de ondergrond vol ligt met kabels en leidingen en mogelijk archeologische resten. Naar ons idee koudwatervrees: doe eerst goed onderzoek, er zijn plekken genoeg te vinden. De binnenstadsbewoners willen echt wel afval scheiden, maar maak het ze wel een beetje makkelijk.
Wat de vermalers betreft: het is in Nederland verboden die rechtstreeks op het riool aan te sluiten, omdat het vermalen afval kan leiden tot verstopping en het zorgt voor een ongewenste toename van organisch afval in het afvalwater, zie hier. Dat vraagt om een extra opvang, die in kleinschalige situaties zoals vaak in de binnenstad tot hogere kosten kan leiden of onmogelijk is.
Voor de hele evaluatie klik hier.