Politiek café Van afval naar grondstof
Overal op de wereld komen we afval tegen: als zwerfafval op straat, in het water, in de groenvoorziening in de stad, op het strand en in de zeeën. Hoe kunnen we het zwerfafval tegengaan? Wat zijn duurzame en efficiënte hergebruikmethoden? En hoe kunnen we van Delft een leefbare stad maken op afvalgebied? Deze vragen stonden centraal tijdens het politiek café Van afval naar grondstof op 18 december in OPEN.
De combinatie van VVD en GroenLinks is misschien wat ongebruikelijk. De inleider maakte hier dan ook het volgende grapje over: als je denkt aan circulair dan denk je aan GroenLinks, als je denkt aan economie dan denk je aan de VVD, breng die twee samen dan heb je circulaire economie.
Een zestal experts hielden een pitch op het gebied van afval en circulaire economie De experts varieerden van ervaringsdeskundige tot ondernemer en wetenschapper. Naar aanleiding van de pitches ontstond er een discussie met de zaal. Veel kanten en mogelijkheden van afval, afval inzamelen en hergebruik passeerden de revue.
Het afsluitend woord van de avond werd gedaan door wethouder en voorzitter dagelijks en algemeen bestuur Avalex Stephan Brandligt. Hij noemde hierin een aantal ontwikkelingen op het gebied van afval inzamelen in Delft. Dit was aanleiding voor ons om aan hem onderstaande mail te sturen.
Mailbericht
Beste Stephan,
Ik vond het politiek café gisteravond een nuttige bijeenkomst.
In jouw afsluitende woorden noemde jij als succesvolle ontwikkelingen het in de binnenstad op een aantal locaties niet meer aan huis ophalen van het huisvuil, maar dit door de bewoners op een centrale plek laten zetten, en het plaatsen van karretjes waar de bewoners hun afval in kunnen deponeren. De bewoners vinden dit geen succesvolle ontwikkelingen. Een korte toelichting.
Huisvuil niet meer aan huis ophalen. De bewoners vinden het bezwaarlijk hun vuilnis naar het einde van de gracht te moeten sjouwen, zeker de ouderen. De berg vuilnis op de bruggen aan het einde van de grachten ligt in de weg, los vuilnis, al dan niet afkomstig uit kapotgereden zakken, waait weg en de berg afval is geen gezicht.
Karretjes. De karretjes/aanhangers zijn gedacht om tijdens werkdagen overdag op vrije parkeerplaatsen te worden gezet. Los van de technische vraag of het wel mogelijk is een karretje te maken waar bewoners op een veilige en nette manier hun vuilnis in kunnen deponeren, moeten de bewoners ook ’s avonds en in het weekend hun afval kwijt kunnen. Deze oplossing voorziet daar niet in.
De twee ontwikkelingen zijn blijkbaar aantrekkelijk vanuit het perspectief van de gemeente en Avalex. Zij zijn het echter niet vanuit het perspectief van de bewoners. De bewoners van de binnenstad willen ondergrondse containers waar zij 24/7 hun afval gescheiden in kwijt in kunnen.
Het bovenstaande is al een aantal keren gemeld via de ambtelijke lijn.