Van sloten op de ondergrondse containers tot stickers op de brievenbusklep
Er komen diverse wijzigen in het huisvuil ophalen. Onderstaand de wijzigingen die ook de binnenstad betreffen.
Aanbrengen elektrisch slot. De eerste maatregel is het aanbrengen en toepassen van een elektronisch slot op de ondergrondse verzamelcontainers voor restafval en groenafval. Door deze containers af te sluiten wil de gemeente het illegaal aanbieden van bedrijfsafval en het afvaltoerisme uit omliggende gemeenten tegengaan. Tevens verwacht de gemeente dat het aangeboden groenafval hierdoor minder vervuild zal zijn. Daarnaast is er nog een andere reden. Wil de gemeente kunnen overgaan op betaald ophalen van het huisvuil, dan moeten de ondergrondse containers afgesloten zijn; op deze manier wordt dat voorbereid. Voor de bewoners die nu al gebruik maken van de ondergrondse containers betekent dat bij het wegbrengen van het afval: het pasje niet vergeten!
Stoppen van de inzameling van restafval met inpandige containers. In veel flatgebouwen zijn inpandige vuilcontainers voor restafval aanwezig. De gemeente stopt daar waar mogelijk met inpandige vuilcontainers. Dit om de afvalscheiding te verbeteren en om ervoor te zorgen dat het aanbod van dit restafval op termijn ook meetbaar is via het elektronische toegangssysteem. Parallel voert de gemeente een marktconsultatie uit om te achterhalen of er inpandige voorzieningen mogelijk zijn die ook afgesloten kunnen worden met een elektronisch toegangssysteem.
Opheffen van ondergrondse PMD-containers. Bijna alle PMD uit de ondergrondse containers is dusdanig vervuild met ander afval, dat het wordt afgekeurd. Dat betekent dat het niet gerecycled kan worden, maar moet worden verbrand. Dit is een slechte zaak vanuit milieurendement gezien en vanuit de portemonnee, want verbranden is duur. Daarom gaan de ondergrondse PMD-containers verdwijnen. Mensen zonder eigen minicontainer kunnen dan hun plastic en verpakkingen in de restafvalzak doen. Hetzelfde als nu reeds het geval is in de binnenstad. De ondergrondse PMD-containers worden herbestemd als extra restafval containers. Het eerder aangekondigde voornemen om in de binnenstad op een aantal plekken ondergrondse PMD-containers te plaatsten gaat dan ook niet door.
Plaatsen donatieringen of donatiebakken. STIP, PvdA, Onafhankelijke Delft en D66 hebben de Motie donatieringen of donatiebakken ingediend. De motie geeft het college opdracht om donatieringen of donatiebakken te plaatsen op meerdere strategische plekken in de stad. Het college van B en W bij monde van Wethouder Frank van Vliet was niet erg enthousiast: “De opbrengsten in Leiden, Gouda en Amsterdam zijn gering. Deze steden hebben besloten er niet mee door te gaan.” En “Wij zien geen verrommeling rond de prullenbakken”. Daarnaast wees hij erop dat de verantwoordelijkheid van het inzamelen van blikjes en flesjes bij het bedrijf Verpact ligt en dat Delft zelfpersende afvalbakken krijgt waar een vergoeding van Verpact voor wordt gebruikt; daar past geen doneerring op. Voor meer informatie over deze zelfpersende afvalbakken klik hier. De motie werd aangenomen met 23 stemmen voor en 14 stemmen tegen..
Invoeren Ja-Ja sticker. Inwoners moeten nu zelf aangeven of zij ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. Door de Ja-Ja sticker op de brievenbus te plakken geven zij dit expliciet aan. 2025 is een overgangsjaar. Vanaf 1 januari 2026 is de Ja-Ja sticker van kracht. Het type toe te passen sticker en het effect is als volgt:

Bij een Ja-Ja sticker ontvangt u alle reclame drukwerk en alle huis aan huis bladen. Bij Geen sticker (de oude Nee-Ja sticker vervalt , daar deze dezelfde werking heeft als Geen sticker) ontvangt u wel:
- huis-aan-huisbladen
- bladen van wijk- en buurtorganisaties
- berichten van de gemeente
- berichten van een netbeheerder
- drukwerk van vrijwilligers of niet-commerciële organisaties
maar geen ongeadresseerd reclamedrukwerk. Bij de Nee-Nee sticker ontvangt u wel:
- berichten van de gemeente
- berichten van een netbeheerder
- drukwerk van vrijwilligers of niet-commerciële organisaties
maar geen reclamedrukwerk, huis-aan-huisbladen en bladen van wijk- en buurtorganisaties waar reclame in is opgenomen.
Niet-invoeren betaald ophalen grofvuil. Het college heeft gesprekken gevoerd met de woningcorporaties over het mogelijk invoeren van betalen voor het ophalen van grofvuil. Hierbij is ook het gevaar van dumpingen van afval in de openbare ruimte aan de orde geweest. Naar aanleiding van de gesprekken doet het college op dit moment geen tariefvoorstel voor het ophalen van grofvuil. Het college gaat samen met de woningcorporaties, Avalex en het Circulair Ambachtsnetwerk WINNEN! een stappenplan maken voor het inzetten van communicatieve en serviceverhogende maatregelen (deze vaagpraat is afkomstig uit het collegevoorstel).
Niet-invoeren van gedifferentieerd tarief. Een jaar gelden heeft het college voorgesteld onderzoek te doen naar het invoeren van gedifferentieerd tarief voor het ophalen van huisvuil. De raad was tegen, onder andere omdat wordt verwacht dat een gedifferentieerd tarief duurder is en leidt tot het meer illegaal dumpen van afval. Het volgende amendement werd unaniem aangenomen: “Zelf geen experiment naar een resttarief uit te voeren, maar de raad op een later moment te informeren over onderzoeken naar een resttarief in vergelijkbare gemeenten ((tenminste) vergelijkbaar in omvang, met een dichte bebouwing en een diversiteit aan doelgroepen) en die PMD deels met bronscheiding en deels met nascheiding inzamelen. Indien deze ervaringen in vergelijkbare gemeenten positief zijn, kan dit resulteren in een voorstel aan de raad.”
Nu een jaar later reageert het college als volgt: “Onderzoek leert dat, mede met het oog op bovenstaande maatregelen, het te vroeg is om in Delft een vorm van tariefdifferentiatie op het restafval toe te passen. Er is gekeken naar gemeenten met nascheiden op de afvalstroom plastic en verpakkingen, er is kennisgenomen van het onderzoek dat Avalex heeft gedaan naar gemeenten en inzameldiensten die een RestAfvalTarief hebben en er is gekeken naar gemeenten die een (voornemen tot het invoeren van een) RestAfvalTarief hadden en dat gestopt zijn. Samenvattend blijkt dat ons Delftse afvalinzamelsysteem nog niet klaar is voor een RestAfvalTarief en dat de gemeente eerst samen met de inwoners kan werken aan meer afvalscheiding, meer bewustwording en meer afvalpreventie.”