Help de openbare ruimte schoon te maken

Er zijn vele mogelijkheden om te helpen de openbare ruimte schoon te maken. De actuele mogelijkheden in Delft zijn in drie groepen te verdelen. De eerst mogelijkheid is de schoonmaakactie die geheel door anderen wordt georganiseerd, schoonmaakspullen zijn aanwezig, je hoeft er alleen maar naartoe te gaan. Dit zijn de activiteiten van de Stichting Cleanup All. De tweede mogelijkheid is dat je zelf of samen met anderen een schoonmaakactie organiseert en hiervoor schoonmaakspullen leent bij het duurzaamheidcentrum de Papaver. De derde mogelijkheid is individueel aan de slag te gaan; als Supporter van Schoon kan je hiervoor schoonmaakspullen in permanent bezit krijgen.

Stichting Cleanup All
Deze stichting is een burgerinitiatief van twee Delftse ondernemers Mira Roosenburg en Angelique Stroomberg, die op een leuke en leerzame manier zwerfafval willen opruimen, met behulp van vrijwilligers, sponsoren en gemeente(n). Zij doet dit door middel van het organiseren van cleanups. Daarnaast organiseert de stichting workshops en andere activiteiten als voorlichting op scholen en in buurtcentra. Het doel van initiatiefnemers Mira en Angelique is, zie Delft op Zondag van 12 september, de bewustwording bij mensen te triggeren. “Je kan wel zeggen dat opruimen de taak van de gemeente is, maar dat is wel erg makkelijk”, vindt Mira. “Wij veroorzaken samen die rommel. We moeten beseffen dat dat niet is hoe het hoort. We moeten zorgen dat het vuil überhaupt niet meer in die grachten terechtkomt. Dit is niet iets wat je in je eentje kunt doen. Je moet het samen doen, anders blijft het bodemloze put. Als de meerderheid de stad schoon houdt, volgt de minderheid vanzelf.”

De cleanups duren van ongeveer 10 tot 12 uur, dus kort maar krachtig. Je meldt je van te voren aan via hun website en geeft daarbij aan naar welk verzamelpunt je gaat. Op de verzamelpunten zijn schoonmaakspullen aanwezig en vrijwilligers die je op weg helpen. En er wordt aandacht besteed aan de inwendige mens. Het is dus een “geheel verzorgde” activiteit. Er zijn inmiddels drie soorten cleanups:

  • Canal Cleanup. Tweemaal per jaar worden de grachten in de binnenstad van Delft (en grachten in Rijswijk) schoongemaakt. Er wordt ook het water opgegaan met waterfietsen, sups, fluisterboten en wat er verder wil varen. Afgelopen september vond deze voor de vijfde keer plaats in de binnenstad.
  • Park Cleanup. Hierbij wordt de Delftse Hout schoongemaakt.
  • Wijk Cleanup. Inmiddels worden in acht Delftse wijken wijkcleanups georganiseerd. De eerst volgende in de binnenstad is 14 november. Startpunten zijn Lunchcafe van 9 tot zeven (Markt 28), Molen de Roos (Phoenixstraat 112), Pavarotti Delft (Stationsplein 14). Er wordt verzameld om 9:45 uur op de verschillende startlocaties en de start is om 10:00 uur. Er wordt geëindigd tussen 12:00 – 12:30 uur bij Lunchcafe van 9 tot zeven (Markt 28).

Voor meer informatie en voor aanmelden voor een cleanup zie de website. Er kan ook op een andere manier aan de cleanups worden bijgedragen: na afloop van elke actie moeten de handschoenen allemaal uitgewassen worden. De handschoenen moeten worden opgehaald op de Dijkhoornseweg en daar schoon weer worden teruggebracht. Zou jij kunnen helpen met deze maandelijkse klus?, zie hier.

De Papaver
Het duurzaamheidscentrum de Papaver ondersteunt opruimacties in groepsverband. Op hun site staat “Wil je een opruimactie organiseren met je school, je bedrijf, de buurt, met de vriendengroep of gewoon alleen? Alles kan! Wij helpen je graag door je te voorzien van tips en materialen als afvalgrijpers, schepnetten, afvalzakhouders, handschoenen, vuilniszakken, posters en banners. Ook kunnen we helpen met de promotie om deelnemers te werven of met communicatie na de actie om te laten zien hoeveel werk jullie verzet hebben. Samen staan we sterker!” Delftenaren, Delftse bedrijven, scholen en verenigingen kunnen het hele jaar door gratis opruimmaterialen bij de Papaver lenen, zie hier.

Elk jaar ondersteunt de Papaver een aantal grote landelijke opruimacties. Dit jaar waren dat

  • 1 januari 2021 – Nieuwjaarsvegen
  • 20 maart 2021 – Landelijke Opschoondag
  • 18 september – World Cleanup Day

Vanuit BBN hebben wij een aantal jaren deelname aan de Landelijke Opschoondag georganiseerd. Ook in 2021 hebben wij geprobeerd een aantal vrijwilligers onder onze leden te vinden, zie ook hier, echter de laatste keer zonder resultaat maar dat kan aan de timing gelegen hebben.

Supporter van Schoon
Ook dit is een actie van de Papaver. Een Supporter van Schoon is iemand die zich stoort aan zwerfafval, die iets goeds wil doen voor het milieu, de natuur en de stad en verschil wil maken. Concreet betekent dit dat hij of zijn af en toe de straat op gaat om zwerfafval op te ruimen. Alleen of in een groepje, alles kan en niet is verplicht. Hiervoor kan je schoonmaakspullen in permanent bezit krijgen. Voor meer informatie en aanmelden zie hier.

Vergelijkbare berichten