Voorjaar in de binnenstad

 Een nog vrij onbekend aspect van de natuur in de stad is het voorkomen van verschillende plantensoorten op stenige standplaatsen, de zogenoemde muurplanten. Het zijn plantensoorten die groeien in gaten en spleten van oude muren van gebouwen, oude muren van tuinen in oude stadswijken, stenen bruggen en kademuren. Vaak zijn het soorten die nauwelijks op andere plaatsen zijn aan te treffen. Onder de muurplanten bevinden zich opvallend veel varens. Delft is een stad waar veel oudere stenen bruggen, kaden en oude muren zijn te vinden. Delft is dan ook rijk aan muurplanten die zich sinds enkele jaren uitbreiden. Mede dankzij een beschermingsplan voor muurplanten dat de gemeente heeft opgesteld. Het aantal bekende groeiplaatsen van bijna alle soorten is sterk gestegen.   

Ons oog viel op het uitbundig bloeien van de campanula porscharskyana (?) op de Nobelbrug over de Kantoorgracht bij de Verwersdijk. Een rondgang door ons gebied leverde onderstaande plaatjes op. Eerlijkheid gebiedt ons te bekennen dat wij van de meeste varens en planten niet weten wat de naam is. Wij zoeken daarom iemand die (volgend voorjaar) met ons op excursie wil langs de bruggen en grachtenmuren.

RietveldsetorenbrugDe Rietveldsetorenbrug over het water van het Rietveld bij de Oosterstraat (klik voor vergroting)

DoelenbrugDe Doelenbrug over het water van de Verwersdijk bij het Doelenplein (klik voor vergroting)

DrapeniersbrugDrapeniersbrug over het water van het Rietveld bij het Vrouwjuttenland (klik voor vergroting)

KaakbrugKaakbrug, over het water van de Voldergracht bij Camaretten (klik voor vergroting)

Vrouwe van RijnsburgerbrugVrouwe van Rijnsburgerbrug over het water van het Vrouwenrecht bij de  Kerkstraat (klik voor vergroting)

Vrouwe van RijnsburgerbrugVrouwe van Rijnsburgerbrug over het water van het Vrouwenrecht bij de  Kerkstraat (klik voor vergroting)

Schout van der Meerbrug Schout van der Meerbrug over het water van Vrouwenrecht bij de Nieuwe Langendijk

Schout van der Meerbrug Schout van der Meerbrug over het water van Vrouwenrecht bij de Nieuwe Langendijk

MosseltrapDe Mosseltrap bij de Hof van Delftbrug. Over het water van de  Hippolytusbuurt bij de Choorstraat

geplaatst op
04 juni 2018

Reacties

Door Marijke Faber (niet gecontroleerd) op
PRACHTIG!!! Zoveel verschillende planten en die prachtige varens!