Opfleuren vuilcontainers: tijd voor proef in Delft

(foto: https://www.persberichtenrotterdam.nl/bericht/2516/)

Afval naast ondergrondse vuilcontainers is een veel voorkomend probleem in het BBN-gebied. Dit kwam ook als een van de grote klachten naar voren in de ledenenquête die wij begin van dit jaar hebben gehouden. Afval naast ondergrondse containers is echter geen typisch BBN-gebied of Delfts probleem, het komt in heel Nederland voor.

Proef Rotterdam: opfleuren
Rotterdam heeft in de Tarwewijk een proef gedaan met het anders aankleden van de containerplekken. 
Op 20 maart zijn de ondergrondse containers voor restafval op vier plekken in de Tarwewijk opgefleurd. De containers zijn aangekleed met kunstgras met bloemen en buxushagen. Op de stoep bij sommige containers staat hoe bewoners hun grofvuil gratis kunnen laten ophalen.

Resultaten proef: minder afval op straat
In de eerste maand trof de gemeente 75 procent minder afval aan rond de aangeklede containers. Ruim drie maanden later is de hoeveelheid gedumpte afvalzakken en grofvuil zelfs afgenomen met 85 procent. Veel bewoners reageerden positief op de aangeklede containers. De gemeente Rotterdam breidt de proef met de opgefleurde containers dit najaar uit naar andere wijken.

Ook elders toegepast
Andere gemeenten zoals Amstelveen en Oss hebben het idee inmiddels omarmd. Rotterdam heeft ook een proef gedaan met groene prullenbakken in plaats van grijze: in groene prullenbakken bleek meer afval terecht te komen dan in grijze.

Afspraak maken
Rotterdammers kunnen hun grofvuil gratis naar het milieupark brengen, maar ook een afspraak maken om het gratis op te laten halen aan huis. Omdat gebleken is dat veel mensen dit niet weten, staat dit nu ook aangegeven bij de afvalcontainers. Ook in Delft kunnen inwoners naast het naar het milieupark brengen van het grofvuil, een afspraak maken om het gratis op te laten halen aan huis (of op de inzamplek op de kop van de straat, zoals op Rietveld en Vlamingstraat). Ook in Delft weten veel mensen dat niet. Daarom heeft BBN al een aantal keren de gemeente voorgesteld dit expliciet op de containers te vermelden. De gemeente heeft tot nu toe dit voorstel niet overgenomen.

Proef in Delft
Wat BBN betreft gaan we ook in Delft een proef met opgefleurde containerplekken doen, bijvoorbeeld in het BBN-gebied. En stikkers met de vermelding dat men grofvuil gratis aan huis kan laten ophalen kosten niet veel en kunnen snel in heel Delft op alle ondergrondse containers worden geplakt. Het zou toch geweldig zijn als zo ook in Delft, net als in de Rotterdamse Tarwewijk, het probleem van afval rond de containers drastisch kan worden teruggebracht.

geplaatst op
01 oktober 2018