
In het Financieel Dagblad (FD) stond recent een artikel over het aantal laadpalen voor elektrische auto’s in Europa. Nederland staat daarbij op de tweede plaats. De infografic boven het artikel is afkomstig uit het FD. Het aantal laadpalen wordt daarin gegeven per 1000 auto’s. Het betreft publieke en semi-publieke laadpalen. Semi-publieke laadpalen zijn laadpalen die wel publiek toegankelijk zijn, maar niet in de openbare ruimte staan. Bijvoorbeeld op het eigen parkeerterrein van een winkel of bouwmarkt.
Het aantal laadpalen in het BBN-gebied bedraagt volgens oplaadpalen.nl 16 stuks, zie het kaartje hierboven. Het aantal auto’s bedraagt circa 1100 stuks. Dit betekent 14,5 laadpaal per 1000 auto’s. Hiermee ligt het gemiddelde in het BBN-gebied wat hoger dan de 10,2 van het landelijk gemiddelde. Elektrische auto’s komen in Nederland relatief het meeste voor in de stedelijke omgeving in het westen van het land. Daardoor zijn er in het westen van het land ook relatief het meeste laadpalen. Zuid-Holland is koploper met 17,5 laadpalen per 1000 auto’s. Het aantal laadpalen in het BBN-gebied ligt met 14,5 palen per 1000 auto’s tussen het landelijke gemiddelde van 10,2 en het Zuid-Hollands gemiddelde van 17,5.
In Nederland mogen vanaf 2030 alleen nog maar uitstootvrije nieuwe auto’s worden verkocht. Naar verwachting rijden er dan zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s in Nederland. Een landelijk dekkend laadnetwerk voor al die auto’s vergt zeker 1,7 miljoen laadpalen volgens overheidraming. Daarom worden er de komende jaar versneld meer laadpalen geplaatst in Nederland. Hiervan zullen er ongeveer een miljoen (semi-)publiek moeten zijn. Het aantal (semi-) publieke bedraagt op dit moment 100.000. Er zullen de komende zeven jaren dus 900.000 (semi-) publieke laadpalen bij moeten komen. Dit gaat zeker wat betekenen voor het BBN-gebied.