Nieuwe verkeersprojecten in de binnenstad

In het Mobiliteitsprogramma Delft 2040 staat aangegeven hoe Delft in 2040 een ruimte-efficiënter, schoner, slimmer en veiliger mobiliteitsysteem zal hebben. Dit moet bereikt worden langs de volgende beleidslijnen .

1. Ruimte geven door ruimte te maken
• Meer verblijfsruimte (zoals pleinen en groen) en minder ruimte voor verplaatsen;
• Meer ruimte voor de voetganger en de fiets;
• Ruimte maken door minder autoritten;
• Ruimte maken door minder autoparkeren
2. Meer schone en actieve/gezonde verplaatsingen (lopen en fietsen)
3. Verkeersnetwerken en onderlinge samenhang aanpassen
4. Openbare ruimte verbeteren
5. Innovatieve vormen van vervoer stimuleren
6. Tegengaan vervoerarmoede (sociale aspecten van mobiliteit)
7. Verbeteren van de verkeersveiligheid

In de Adaptieve Mobiliteitagenda zijn de concrete projecten opgenomen om de beleidslijnen uit het Mobiliteitsprogramma Delft 2040 te realiseren. De agenda heet adaptief omdat deze periodiek wordt geactualiseerd. Recent is er een nieuwe versie van uitgekomen. Wij hebben zullen ingaan op de projecten in de binnenstad.

De projecten in de binnenstad
Fietsparkeren.
Dit betreft het aanpakken van de urgente knelpunten zoals op de Burgwal en op het Vesteplein. Daarnaast worden er meer inpandige fietsenstallingen gerealiseerd. Bij het Station Delft wordt samen met de NS een verkenning gedaan hoe daar het fietsparkeerprobleem kan worden opgelost. In 2024 wordt er een globale verkenning gedaan naar de mogelijkheden voor een grote inpandige stallingsruimte. Voor de lange termijn wordt om te beginnen ingezet op zowel vraagbeïnvloeding van de de fietsparkeeropgave (minder met de fiets naar de binnenstad komen en het stimuleren van horeca buiten de binnenstad). Daarnaast op het realiseren van een grote (ondergrondse) stalling.
Extra parkeergarage.
Om voor 2040 een geheel autoluwe binnenstad re realiseren is de opgave gedefinieerd om aan de noordkant van de binnenstad een extra parkeergarage voor bewoners te realiseren met circa 1000 parkeerplaatsen. Nut, noodzaak en haalbaarheid moeten nog nader worden onderzocht.
Kalverbos e.o.en afwaarderen Wateringsevest.
Het herstructureren van het kruispunt Wateringsevest en Nieuwe Plantage, het verwijderen van de overbodige tailtrack (opstelspoor) van de tram en het verplaatsen van de tramhalte een stuk westwaarts. Het afwaarderen van de Wateringsevest tot 2x 1 rijstrook. Uitgangspunt hiervoor is de Toekomstvisie Kalverbos. Wij hebben bedenkingen bij dit plan.
Duurzaam zoneren.
Op 1 januari 2025 wordt de binnenstad een nul-emissiezone voor logistiek verkeer. Dit betekent dat er geen vrachtwagens en bestelbusjes met een verbrandingsmotor de binnenstad meer in mogen. Tot 2030 gelden er diverse overgangsregelingen voor de schoonste brandstofvoertuigen en om redenen als beschikbaarheid van voertuigen, levertijden en kosten. De nul-emissiezone is een uitvloeisel van het Schone Lucht Akkoord en het Klimaatakkoord. 26 grote steden voeren op 1 januari 2025 een nul-emissiezone in. In de jaren daarna volgen er meer. Voor meer informatie zie hier.
Projecten in de binnenstad.
Onder deze verzamelnaam valt een viertal projecten
• Rode Loper fase 2 (Peperstraat- Binnenwatersloot inclusief de aansluiting op de Phoenixstraat). Wij willen hier samen met de andere bewonersbelangenverenigingen uit verkeersveiligheidoverweging een klassieke indeling (gescheiden rijbaan en trottoir). Dit hebben wij recent nogmaals voorgelegd aan de gemeente.
• Loop- en fietsroute Phoenixstraat (fietspad en ventweg tussen Binnenwatersloot en parkeergarage worden gecombineerd zodat het trottoir verbreed kan worden)
• Barbarasteeg - Station (verbeteren oversteek van de tramsporen)
• Ruimte in de binnenstad.

Ruimte in de binnenstad

Het project Ruimte in de binnenstaf betreft het uitbreiden van het autoluwplusgebied. Ons grote bezwaar tegen het plan is dat de hele restcapaciteit in de parkeergarages wordt gebruikt voor het autoluwplus maken van de zuidwestkant van de binnenstad en dat er zo niets overblijft voor het verbeteren van de verkeerssituatie in de noordoostelijke kant van de binnenstad, ons gebied dus. Onze wens is het gebruiken van een deel van de restcapaciteit in de parkeergarages voor het opheffen van het bezoekersparkeren op de Paardenmarkt. Dit bezoekersparkeren geeft veel verkeersoverlast op de aan- en afrijroutes.

De gemeenteraad organiseert op donderdag 11 januari een inspreekavond over de projecten in de binnenstad. Wij overwegen dan te gaan inspreken.

BBN heeft de afgelopen twee maanden schriftelijke gereageerd op drie van de bovenstaande projecten. Het betreft:
• Kalverbos e.o., klik hier
• Rode Loper, klik hier
• Ruimte in de binnenstad, opheffen bezoekersparkeren Paardenmarkt klik hier.

geplaatst op
16 december 2023