Hoe stemde de inwoner van het BBN-gebied?

Bij de verkiezingen voor het Europese Parlement was er opnieuw een stembureau in het BBN-gebied, namelijk in het Rietveldtheater. Men mag in Delft stemmen in het stembureau van eigen keuze. Er is daardoor alleen een opkomstpercentage voor heel Delft bekend, 49 % , maar niet per stembureau of buurt. Het opkomstpercentage voor heel Nederland was 41 %. Het aantal blanco stemmen in het Rietveldtheater was 0, in heel Delft 101 stuks. In het BBN-gebied werd dus echt kleur bekend. Het aantal uitgebrachte stemmen in het Rietveldtheater komt overeen met een kwart van het aantal kiesgerechtigden in het BBN-gebied. De concurrerende stembureaus waren aan de rand van het BBN-gebied, namelijk in het Stadhuis op de Markt en bij boekhandel Paagman in de Choorstraat. Vandaar dat de onderstaande uitslagen van het stemmen in het Rietveldtheater slechts een indicatie zijn van het stemgedrag in het BBN-gebied.

De vergelijking van de uitslagen in het BBN-gebied en heel Nederland geeft aan: veel meer D66, Groenlinks en Volt Nederland, en iets meer PvdA en Partij voor de Dieren, en veel minder CDA, PVV, VVD, SP, CU-SGP, 50Plus en Forum voor Democratie. Het stemgedrag voor heel Delft ligt tussen dat voor het BBN-gebied en dat van heel Nederland in. Er is een uitzondering en dat betreft de PvdA: in Delft 18 % en dat is lager dan in het BBN-gebied en in heel Nederland (respectievelijk 3 % en 1 %).

Op 20 maart waren er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wij hebben eerder aandacht aan de uitslag van deze verkiezingen besteed, zieĀ  hier. Wij hebbende uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten in het BBN-gebied geplaatst naast die voor de verkiezingen voor het Europese Parlement, zie de tabel hieronder.

De vergelijking tussen de twee verkiezingen is goed mogelijk daar dezelfde partijen deelnamen die minimaal 1 % van de stemmen haalden. Er is een uitzondering en dat is de partij Volt Nederland die bij de Europese verkiezingen 5 % haalde (op zich een opmerkelijke prestatie) en dus een gemiddeld drukkend effect moet hebben op de uitslagen van de andere partijen.

Vergelijking van de uitslag van de verkiezingen in het BBN-gebied voor het Europese parlement met die voor de Provinciale Staten geeft aan dat het verlies van D66 zich heeft doorgezet. De winst van de PvdA is zeer groot, van 10 naar 22 %. VVD, SP, CU-SGP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie hebben alle duidelijk verloren. De overige partijen zijn min of meer gelijk gebleven.

geplaatst op
31 mei 2019