De gemeente Delft publiceert periodiek een woonmonitor waarin inzicht wordt gegeven in de woontevredenheid, nieuwbouwplannen en de ontwikkelingen op de Delftse woningmarkt. De woonmonitor wordt ook gebruikt om doelstellingen zoals die vastgelegd zijn in de Woonvisie 2023-2028 te monitoren. Bij lezing vielen ons twee dingen op. Als eerste dat de tevredenheid over de woning in Delft afneemt - ook in de binnenstad - en als tweede dat de woonmonitor weinig informatie bevat over woningen voor ouderen, terwijl de woonvisie de ouderen wel als aparte doelgroep ziet. Uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat het met het aanbod van koopwoningen voor ouderen in Delft slecht is gesteld.
Tevredenheid over de woning
Het cijfer dat de inwoners van Delft aan hun woning geven is de afgelopen jaren in bijna alle wijken gedaald. Zie de figuur boven het artikel. Ook het cijfer dat de bewoners van de binnenstad aan hun huis geven is in die periode gedaald en wel van 8 naar 7,7. Dit cijfer is daarmee niet meer het hoogste dat inwoners van een wijk aan hun woning geven. Het hoogste cijfers wordt nu door de inwoners van Voordijkshoorn gegeven.
Het cijfer dat de inwoners van Delft aan hun buurt geven is de afgelopen jaren in de meeste wijken licht gedaald. Het gemiddelde cijfer dat de inwoners van de binnenstad aan hun buurt geven is de afgelopen jaren echter licht gestegen van 8,1 naar 8,2. Dat is het hoogste cijfers dat inwoners van Delft aan hun buurt geven. Deze tegengestelde ontwikkeling in de binnenstad van de tevredenheid over de woning en de tevredenheid over de buurt verbaasde ons; mede doordat het woningbestand in de binnenstad, behoudens in de Stationsbuurt, de afgelopen jaren niet is veranderd.
De cijfers in de woonmonitor zijn afkomstig uit de zogenaamde Omnibusenquête. Deze enquête wordt eenmaal in de twee jaar door de gemeente onder inwoners van Delft gehouden. Wij hebben de gemeente gevraagd naar een onderverdeling van de cijfers voor de Binnenstad per buurt indien aanwezig. Een gemiddeld cijfer per buurt kan alleen statistisch verantwoord worden gegeven als er voldoende deelnemers aan de enquête in die buurt zijn. Wij hebben de cijfers per buurt gevraagd om te kunnen bekijken of er buurten zijn die er echt uitspringen en die daardoor een verklaring geven voor de geconstateerde tegengestelde ontwikkeling. De gegevens die de gemeente ons kon verstrekken staan in onderstaande tabel.
Voor vier buurten van de Binnenstad konden cijfers per buurt worden bepaald. Toevallig zijn dit de buurten waarin het BBN-gebied ligt: 70% van de leden woont in Centrum-Oost, de rest woont verdeeld over de drie andere buurten. Het cijfer voor de woning is in alle buurten duidelijk gedaald. Het cijfer voor tevredenheid over de buurt is in alle buurten, behoudens Centrum-Noord, constant gebleven of licht gestegen. De cijfers per buurt geven geen verklaring voor de tegengestelde ontwikkeling in de binnenstad van de tevredenheid over de woning en de tevredenheid over de buurt.
Het lijkt alsof mensen anders over hun woning zijn gaan denken; mogelijk dat factoren als een lage isolatiewaarde door de zeer forse stijging van energieprijzen door inwoners nu meer gewicht wordt gegeven. Dat relatief nieuwe wijken – met energiezuinige woningen - nu hoger gewaardeerd worden zou daar ook op kunnen duiden. Maar het blijft een beetje speculeren.
Woningen voor ouderen
In het coalitieakkoord 2022 staat:
“Het is onze ambitie dat er in Delft een plek is voor mensen met verschillende draagkracht. We willen dat Delft een stad is voor starters, jongeren en studenten, alleenstaanden, gezinnen en ouderen, statushouders, vluchtelingen en andere kwetsbare groepen.”
In de Woonvisie staat
“We verleggen de aandacht naar het toevoegen van woningen voor lokale starters/jongeren, bijzondere groepen en ouderen op de woningmarkt. Onze ambitie is dat er in Delft voor iedereen een plek is.”
In zowel het Coalitieakkoord als de Woonvisie worden ouderen als aparte doelgroep genoemd. De woonmonitor bevat echter nog geen erg bruikbare informatie over aantallen bestaande en te realiseren woningen voor ouderen: noch voor sociale huur, noch voor particuliere huur, noch voor koop. De monitor geeft aan hier wel aan te werken: in de planmonitor april 2024 zit een eerste inventarisatie van woningen gericht op senioren en zorg. Dat maakt in de toekomst betere analyses mogelijk. Er is wel uitgebreide aandacht voor de opgave ‘langer en weer thuis’.
Leden van de Vereniging Eigen Huis die ouder zijn dan vijftig jaar kregen deze zomer de vraag of zij wilden meewerken aan een onderzoek naar de seniorvriendelijkheid van hun gemeente. De leden konden hun gemeente een rapportcijfers van één tot tien geven op zeven onderdelen. In de tabel hierboven staan de zeven onderdelen met hun rapportcijfers. De cijfers voor Delft staan onder Score. De gemiddelde cijfers voor heel Nederland staan onder Landelijk gemiddelde. Landelijk gezien scoort het onderdeel beschikbaarheid voor woningen voor ouderen met een 4,8 het laagst. Ook in Delft scoort dit onderdeel het laagst met een 4,4; wat nog 0,4 punt lager is dan het lage landelijk gemiddelde. De totale score voor Delft bedraagt een 5,8 en is hiermee staat Delft op nummer 182 van de 237 onderzochte gemeenten. Niet best dus. De leden van Eigen huis zijn woningeigenaren en maar 36% van de woningen in Delft betreft partciulier eigendom. Er is echter niet direct een aanleiding om aan te nemen dat de bewoners van sociale – of particuliere huurwoningen in Delft meer tevreden zijn over de beschikbaarheid van woningen voor ouderen. Er is dus alle reden om apart aandacht te besteden aan woningen voor ouderen, ook in de woonmonitor. Het is goed dat de gemeente zich dat ook heeft voorgenomen. Binnen het Delfts overleg bewonersbelangenorganisaties (DOBB) hebben we meer aandacht voor het thema senioren woningen steeds benadrukt. Juist ook bij nieuwe plannen in een wijk is het belangrijk aandacht te geven aan deze doelgroep. Niet alleen om zo ouderen de gelegenheid te bieden hun sociale netwerk in de buurt te behouden, maar ook om daarmee woningen beschikbaar te krijgen voor de doorstroming.
Voor de Woonmonitor 2024 klik hier
Voor het onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar seniorvriendelijkheid van gemeenten klik hier