
Per 1 januari voert Avalex een digitale strippenkaart in voor bezoekers aan de milieustraten .
Na 12 bezoeken aan de milieustraat moet vanaf de 13e keer betaald worden per bezoek. Dit zal volgens het prijspeil van 2024 gaan om €16,90 per bezoek, geldend op alle milieustraten in de Avalex-gemeenten. Voor het aantal bezoeken maakt het niet uit of het gaat om gratis of tegen betaling wegbrengen van afval. De strippenkaart heeft als doel om overmatig gebruik van de milieustraat tegen te gaan en niet de kosten van een kleine groep zeer frequente bezoekers van de milieustraat te verhalen op de rest van de inwoners.
Avalex heeft gemerkt dat een klein percentage inwoners buitensporig vaak naar de milieustraat gaat. Ongeveer een derde van het totaal aantal huishoudens in Delft bezoekt de milieustraat gemiddeld één keer per jaar. Twee derde van het totaal aantal huishoudens in Delft bezoekt de milieustraat helemaal niet. De verwachting is dat 58.854 huishoudens in Delft weinig zullen merken van de regeling. In 2022 bezochten namelijk minder dan 1% van de in totaal 59.332 huishoudens in Delft, dus minder dan 600, meer dan 12 keer per jaar de milieustraat.
De bezoeken van de huishoudens die vaker dan 12 keer per jaar komen zijn verantwoordelijk voor ca. €600.000,= aan kosten over alle Avalex Gemeenten. Dit wordt momenteel over alle inwoners verrekend. Bij navraag aan de medewerkers van de milieustraten is het vermoeden naar voren gekomen dat het in veel gevallen gaat om bedrijfsmatig afval. De strippenkaart lost dit probleem op. Omdat alle inwoners van het Avalex-gebied gebruik mogen maken van alle vier de milieustraten moet het gekozen beleid hierin uniform zijn bij alle aangesloten gemeenten.
Vraag
Bij de milieustraat kan het volgende worden weggebracht: accu’s, asbest, (auto)banden, batterijen, bielzen en geïmpregneerd hout, bitumen en dakgrind (alleen Den Haag en Wassenaar), bouw en sloopafval, elektrische apparaten, geneesmiddelen (medicijnen), gips, grof huishoudelijk afval, grof tuinafval (snoeiafval), kadavers, glas, klein chemisch afval, matrassen, oud ijzer/metaal, papier/karton, plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD), piepschuim, puin, textiel, kleding en schoenen, vloerkleden.
Het meeste afval kan gratis worden ingeleverd, maar voor bouw en sloopafval, dakleer (bitumen en dakgrind), gips, geïmpregneerd hout en bielzen, en puin moet worden betaald. Voor de tarieventabel klik hier. Het feit dat ook het betaald wegbrengen van afval onder de 12 keer valt wijst er naar ons idee op dat de tarieven niet kostendekkend zijn. Waarom zijn de tarieven niet kostendekkend?