Tuk Tuk als binnenstadstaxi

Een aantal jaren zie je ze in het stadsbeeld van Delft: de tuk tuk. Oorspronkelijk is dit wagentje afkomstig uit Thailand, waar ze op grote schaal voorkomen voor personenvervoer (https://youtu.be/gfKAT8OHF2g?t=26s). De tuk tuk is een gemotoriseerde riskja. De naam komt van de tweetaktmotor waar een tuk tuk over beschikt, en die als geluid ‘toektoek’ maakt.

In 2009 kwam de eerste tuk tuk naar Delft. Toen ging het nog om exemplaren met een benzinemotor. Sinds een paar jaar zijn er twee bedrijven in Delft voor vervoer van personen met elektrische tuk tuks. De ene rijdt in de TU wijk een pendeldienst vanaf station Delft Zuid. De ander, City Shuttle, rijdt met de tuk tuk tussen toeristische attracties in de binnenstad en omgeving, inclusief In de Hoven. Ook binnenstadsbewoners kunnen gebruik maken van een tuk tuk.

De tuk tuks van City Shuttle rijden een aantal routes met stops bij de toeristische attracties in de binnenstad en directe omgeving, zie het kaartje hieronder.

route

Inmiddels is In de Hoven hier dus nog bijgekomen. De start is op de Markt , bij het Hampshire hotel, bij het vakantiepark Delftse Hout en de bij de Porceleyne fles. Van daaruit worden de routes gereden.

Je kan op elke stop in- of uitstappen. Circa elke tien minuten komt er een langs. En op de route zelf: als er een tuk tuk langskomt steek je  je hand op en als er ruimte is dan kan je mee. De City Shuttle rijdt elke dag van de week van 11.00 tot 17.00 uur. In de zomer starten ze een uurtje eerder. Een kaartje kost 2 euro, en dan mag je de hele dag op en afstappen, je kan dus een rondje maken.

Je kan een city tour maken via een vaste route voor 2 euro, met in onze buurt als opstapplaatsen de VVV,  Hampshire Hotel Delft Center, de nieuwe en oude Kerk, Grandcafé Het Konings Huys, Willem van Oranje Grand Café. Een rondje duurt ca 60 minuten.

De City Shuttle is een initiatief van DOEL. Doel is een deel van GGZ Delfland. DOEL organiseert activiteiten voor mensen die (re)integreren. City Shuttle heeft dit jaar de Univé Zorg Paludanus Prijs gewonnen.  Dit is een stimuleringsprijs van € 15.000,- voor een instelling, organisatie of persoon die met een uniek en innovatief zorgproject een zichtbare bijdrage levert aan de verbetering van de zorgkwaliteit. De patiënt en cliënt staan hierbij centraal.

De shuttles worden zowel door mensen van GGZ als door vrijwilligers gereden.

tuktuk

geplaatst op 01 december 2016

Reacties

Door paula Fusco (niet gecontroleerd) op
Heel mooi stukje leuk om het te lezen. Ik zelf rijd als vrijwilliger op de tuk tuk, vind het leuk om met tour risten door de stad te rijden en een verhaal te vertellen over onze mooie stad.