Nieuwe buurtpreventiegroep in Delftse binnenstad

In heel Nederland zie je zogenaamde buurtpreventiegroepen opkomen. Die bestonden in allerlei soorten en maten, maar sinds 2015 wordt gewerkt aan meer uniformiteit, via WhatsApp Buurtpreventie.  Ook in de Delftse binnenstad is er het initiatief genomen een buurtpreventiegroep. Als BBN werden we gewezen op de oprichting van deze groep.

We waren nieuwsgierig wat het zou kunnen betekenen voor de bewoners van ons gebied, en hebben de initiatiefnemer Sophie Susebeek een aantal vragen voorgelegd. Hieronder haar reactie. Wil je meedoen met de groep: het contactadres staat onderaan dit bericht.

Wie ben je?
Mijn naam is Sophie Susebeek, sinds 2013 woon ik in de binnenstad van Delft. Eerst aan de Oude Kerkstraat, nu aan de Raam.

Waarom ben je deze groep gestart?
Door mijn werk bij het ministerie van Veiligheid en Justitie ben ik in aanraking gekomen met Whatsapp Buurtpreventie. Er zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat dergelijke groepen een positieve invloed hebben op de veiligheid in de buurt. Zo daalt door de alertheid en communicatie van buurtbewoners het aantal inbraken substantieel. Dit is niet alleen net na het starten van de groep het geval, maar ook op de lange termijn. Bovendien draagt het bij aan het veiligheidsgevoel en woongenot van de bewoners, zo is onderzocht. 

Wat verwacht je ervan?
Het lijkt mij goed dat we met elkaar werken aan een veilige buurt. Hopelijk is het gebruik van de groep maar weinig nodig, maar het is fijn te weten dat je je buren kunt inschakelen als er iets loos is. Ik verwacht niet dat het in het begin storm loopt, maar zodra de positieve effecten blijken, zullen meer centrumbewoners zich willen aansluiten. 

Waarom voor de hele binnenstad?
De binnenstad is een bijzonder gebied dat uitblinkt door de mix aan bewoners en de combinatie tussen wonen en winkels. Er wonen veel studenten en ondernemers, maar ook gezinnen en senioren. Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. Als één deel van de binnenstad oplettende buren heeft, zullen inbrekers zich verplaatsen naar een ander deel.
Het postcodegebied is erg groot, maar daar heb ik een oplossing voor: Er kunnen meerdere groepen actief zijn, zolang de beheerders elkaar maar op de hoogte houden. Dat organiseer ik middels een aparte beheerders groep. Splitsen is dus zeker nodig als we met veel aanmeldingen zijn - laten we eerst maar eens starten!

In de binnenstad lijkt er ook een groep te zijn voor alleen de Minderbroederstraat – hoe verhoudt zich dat tot elkaar?
Ik heb geprobeerd me daarbij aan te sluiten, deze groep lijkt niet langer actief te zijn helaas. 

Heeft de groep al effect gehad?
Nog niet, juist via de kanalen van de belangenverenigingen, de gemeente en de wijkagent probeer ik mijn buren te bereiken. De gemeente heeft aangegeven aandacht te besteden aan mijn initiatief in de stadskrant. Daar ben ik heel blij mee!

Hoe zit het met de privacy van deelnemers binnen de groep?
Bij Whatsapp is alleen het telefoonnummer te zien. Soms hebben mensen ook hun naam ingevuld. Ik heb een apart mailadres aangemaakt hiervoor. Gegevens die bij aanmelding nodig zijn, zoals het adres (om te bepalen of iemand wel in de stad woont), het mailadres (voor eventuele privéberichten van de beheerder) en geboortejaar (vanwege de leeftijdsgrens 18+), worden hier bewaard. 

Hoe voorkom je dat zo'n groep ook voor andere doeleinden wordt gebruikt?
Er zijn brede afspraken gemaakt voor het gebruik van dergelijke groepen. Ik heb een handleiding geschreven waar dat allemaal in staat. Belangrijk is te melden via het SAAR principe: Signaleer, Alarmeer, App, Reageer. Je kunt dus alleen een bericht plaatsen als je eerst 112 of 0900-8844 gebeld hebt.
Voor berichten met mindere urgentie, is een facebookgroep beschikbaar. Leden van de Whatsappgroep kunnen zich desgewenst ook hiervoor aanmelden.

Is de groep ook voor expats?
Uiteraard, alle bewoners en ondernemers zijn welkom. De voertaal zal wel Nederlands zijn verwacht ik. In het dagelijks leven hebben ze daar ook oplossingen voor gevonden, dus online zal het ook wel lukken.

Hoe kan je je aansluiten bij de groep?
Door je interesse kenbaar te maken via buurtpreventie2611@gmail.com

 

 

 

geplaatst op 06 juli 2017
Tags: