Monumentale boom gesneuveld!

Missen jullie hem ook, de mooie els die in de Doelentuin verdwenen is? Een doorsnede van maar liefst 85 cm! De boom is omgekapt omdat tijdens controle was gebleken dat de boom "..acuut gevaar op kon leveren en dat handhaving niet langer verantwoord was...", aldus informatie vanuit de gemeente. Het blijkt dat de stam wel voor een derde deel van binnen was verrot.

Toch blijft het gek. De monumentale oude boom kreeg bij onderhoud  op 31 mei jl. een rood kruis, en meteen, zonder kennisgeving aan de omwonenden, werd de boom direct na het weekeinde op 3 juni 2013 al omgezaagd.

Er is een herplantplicht, gelukkig. Ook als de gemeente zelf kapt. Laten we hopen dat er een echte boom terugkomt, en niet een miezerig aftreksel. Want de Doelentuin, een van weinige groene parels in de Delftse binnenstad, verdient het!

geplaatst op 22 juni 2013

Reacties

Door Conny Huijsmans (niet gecontroleerd) op
Hetzelfde lot trof de wat scheef gegroeide monumentale haagbeuk op het plein tussen Minderbroerstraat en de Max Havelaarschool. Ik heb er een gedenkwaardige fotoreportage van gemaakt om alles vast te leggen. De boom werd op ca. 70 jaar oud geschat. Het was in mei 2013 per brief door de gemeente aangekondigd, de boom was ziek en daardoor een gevaar voor de omgeving. Op 16 oktober jl. werd hij in 3 delen binnen een uur geveld. Dat deed best even pijn, want de boom was een prachtig groen monument voor de omgeving sinds de oude St. Antonius MAVO was gesloopt in 1989 op het Hippolytusterrein. Nu doet de stam dienst als klimspeeltuig op het schoolplein van de Max Havelaarschool aan de Voorstraat. Pas in januari dit jaar is er een nieuwe jonge haagbeuk op dezelfde plek geplant en nu maar hopen dat hij snel gaat groeien tot een even mooi monument als zíjn voorganger.